Сряда,

Стана ясно защо жените у нас получават по-ниски пенсии

От: Иван Ангелов -
1423
Стана ясно защо жените у нас получават по-ниски пенсии
A
A
A

Българската пенсионна система ощетява жените. Около това мнение се обединиха бившите социални министри Христина Христова и Бисер Петков пред бТВ. Те коментираха разликата от 220 лв. в средната пенсия на жените спрямо мъжете.

„Тази разлика се дължи на няколко фактора. Първият е, че има разлика във възнагражденията на мъжете и на жените, които се отразяват и върху пенсиите. Другата причина е, че дамите се пенсионират на по-ниска възраст и техният осигурителен стаж е по-кратък. Третата причина е, че при тях има повече периоди, в които те не се осигуряват или им се зачита осигурителен стаж, но без съответните вноски“, обясни Бисер Петков.

„Темата за равнопоставеността на мъжете и жените все още седи в обществото. Макар формално да смятаме, че нямаме проблем, ето че фактите показват друго. Има сектори, в които различията в заплащането достига до 40% - например във финансите и в ИТ сектора. Разликата в една феминизирана професия като учителската е 9% в полза на мъжете. Същото е положението и в средния ешелон в здравеопазването“, коментира темата и Христина Христова.

Тя припомни, че благодарение на пенсионната реформа разликата във възрастта ще се изравни през 2037 г., но все още няма данни дали това ще заличи различията в получаваната сума. Христина Христова по-скоро предположи, че това няма да стане. Бисер Петков допълни, че жените ще се пенсионират с 37 години стаж, а мъжете – 40 години стаж, което практически няма да стопи разликата в пенсиите.

Бившите социални министри се обединиха около тезата, че пенсионната система ощетява жените, които излизат в майчинство. Христина Христова предложи държавата да осигурява майките, докато те отглеждат децата си, а Бисер Петков допълни, че с годините разликата става все по-малко и ще се изравни в някакъв момент – вероятно след около 10 години.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com