Експерт се произнесе! Трите най-важни събития за 2024

Прогноза на проф. Иво Христов

Експерт се произнесе! Трите най-важни събития за 2024 | StandartNews.com

Тази година предстоят редица избори в света. Геополитическият анализатор проф. Иво Христов е категоричен обаче, че тези в САЩ имат решаващо значение. Според него под тяхната сянка ще преминава всичко останало.

"И победата на Тръмп, и победата на Байдън са в миналия век. Проблемът е, че формално това е битка на два лагера, които взаимно се изключват, но те имат енергията от миналото, а не от бъдещето. Само дълъг вътрешен конфликт може да предопредели възможността за качествено ново развитие или провал на западния проект".

Според него нито Русия, нито Китай могат да бъдат реален съперник все още на Запада.

Второто много важно събитие ще бъде войната в Украйна и нейният изход, добави проф. Христов. По думите му е възможно през тази година да има някакъв изход.

"Войната като майка на всичко ще произведе и новия руски елит – не този в момента, а следващият, който ще дойде след това".

На трето място са отношенията между Китай и Тайван, т.е. между Китай и САЩ.

"Светът върви към съвършено друга конфигурация, това е на макрозони, което означава, че всъщност всичките тези глобални мрежи ще бъдат прекъснати и то в много важните пунктове", коментира пред БНР проф. Христов. И добави:

"Това, разбира се, е Америка. Също и Китай. Въпросът е дали Русия е в състояние да направи собствен макрорегион или ще бъде засмукана от Китай или западния проект – това всъщност се решава с войната в Украйна".  

Според анализатора на този етап се поставя под въпрос статуквото в Близкия изток. Той прогнозира, че Израел ще спечели тази битка, а Палестинска държава няма да има:

"Прогнозата, че проблемът може да бъде решен с две държави на територията на светите земи звучи хубаво, но е абсолютно нереалистична".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай