Експерт по траките поема Археологическия институт

Доц. д-р Христо Попов разкрива история на най-стария златен рудник - Ада тепе

Експерт по траките поема Археологическия институт | StandartNews.com

Експерт по траките е новият директор на Националния археологически институт с музей при БАН.
Доц. д-р Христо Димитров Попов сменя на поста доц. д-р Людмил Вагалински, чийто втори и последен мандат изтече на 2 декември. Програмата на доц. Попов за управление и развитие на НАИМ бе одобрена с убедително мнозинство от Общото събрание на НАИМ при БАН на заседание, проведено в края на септември 2018 г. УС на БАН гласува избора на новия директор на 8 ноември.
Доц. Христо Попов има магистърска степен по история, специализации по стара история, палеобалканистика, тракология и археология от СУ “Св. Климент Охридски”. В периода 1996-2000 г. е бил редовен докторант в Секция за тракийска археология на НАИМ при БАН. От 2001 г. е доктор, с тема на дисертацията „Урбанизация във вътрешните райони на Тракия и Илирия през VІ-І в. пр. Хр.“ Бил е стипендиант на Австрийската програма за академичен обмен през 1999 г., със специализация по темата на дисертацията в Института за класическа археология на Виенския университет. През 2003-2004 г. е стипендиант на фондации Херти и Александър фон Хумболдт. Има специализация по археометалургия в Семинара за пра- и ранна история на Вестфалския университет, Мюнстер, Германия и в Немския музей за минно дело, Бохум.
Доц. Попов работи в Секцията за тракийска археология от края на 2000 г. През 2001-2002 г. е бил секретар на секцията, в периода 2004-2005 г. е бил зам. научен секретар на НАИМ при БАН, а в периода 2006-VI.2007 г. и.д научен секретар на института. В периода 2004-2005 г. е бил и.д. пом.-директор на НАИМ при БАН. От 2012 г. е доцент в НАИМ при БАН, в Секция за тракийска археология. През 2015 г. е назначен за зам.-директор на НАИМ при БАН.
Доц. Попов е специалист по селищна археология и археология на минното дело и използването на минерални ресурси през различни исторически периоди.


Доц. Попов има зад гърба си много археологически разкопки. Голяма част от дейността му обаче е свързана с най-стария златен рудник - Ада тепе. Той бе научен ръководител на проучването на древните рудни разработки от периода на късната бронзова епоха на западните склонове на Ада тепе, община Крумовград през 2005 г. От 2008 г. е научен ръководител на българо-немски археологически екип, който работи на територията на Източните Родопи и прави нови открития по проект, подкрепен от немската научна фондация „Александър фон Хумболдт". От 2010 до 2015 г. е ръководител на пълното спасително проучване на стария златодобивен рудник на Ада тепе - най-големият проект за проучване на отделен археологически обект в България, финансиран от частна фирма. В хода на проучванията е установено, че златодобивът на Ада тепе датира още от средата на II хил. пр. Хр. – времето на Микена и на Троя, което прави Ада тепе най-ранният известен до този момент златодобивен рудник в Европа.


Доц. Попов е бил е куратор на изложбата „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“, представена при изключителен интерес в Музея за история на изкуството във Виена през 2017 г., а също така и куратор на изложбата "Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха", които НАИМ при БАН е организирал в последните години. В периода 2016-2018 г. той е организатор, научен ръководител, вкл. и куратор на по-важните изложби, които НАИМ при БАН е организирал.
През 2016 г. доц. Попов беше избран за член-кореспондент на Немския археологически институт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай