Подкрепа: В закона няма "национална стачка"

И двата синдиката нямат решение по отношение на стачките, не може хора в централите да вземат решение от името на работниците

Подкрепа: В закона няма "национална стачка" | StandartNews.com

В българското законодателство понятие "национална стачка" няма, няма законова възможност по която ние – синдикатите да оправдаем отсъствието на работниците от работа. Ако някой работодател иска да остави работниците си да се включат в протести, да им даде допълнителен платен отпуск и те да отидат на площада. Синдикатите обаче нямат механизъм да оправдаят отсъствието от работа. Това заяви пред бТВ икономическият съветник към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

И двата синдиката нямат решение по отношение на стачките, не може хора в централите да вземат решение от името на работниците, поясни Григорова.

„Има сигнал от работници в аптека, които са обявили че са на работа 24 дни в месеца, което означава, че тези работници не могат да планират свободното си време, лишават семействата си от внимание, а това води до напрежение за хората, тежко натоварване и невъзможност за физическо възстановяване, каза още Ваня Григорова.

В аптеките са на сменен режим, има законодателство, което трябва да се прилага, защото има директива, която регулира тези неща, поясни пък Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара.

Работодателите в световен мащаб имат проблеми с извънредния труд, а той трябва да се планира по някакъв начин, защото особено в момента има извънредни поръчки, извънредни обстоятелства, което налага този труд да бъде планиран и компенсиран или с възнаграждение за служителя  или с почивен ден, каза още Бранков.

В една от поправките, които се приеха на съвета за тристранно сътрудничество е да се ограничат вторите трудови договори с едни и същ човек, защото в момента на практика работодателите сключват втори трудов договор за 4 часа, освен първият на 8 часа, и така се получава, че работите 12 часа, но не се заплаща извънреден труд, поясни още Григорова. Цената на извънредния труд трябва да се увеличи 4 пъти при тези условия, допълни тя.

В момента има ограничение, ако един шофьор работи като такъв на 8 часа, не може да сключи втори трудов договор за същата длъжност, поясни Бранков. Всички работодатели имат проблеми с извънредния труд - има извънредни поръчки и т.н, каза зам.-председател на БСК.

По отношение на еднодневните трудови договори в момента се прави разширение за тютюнопроизводителите, защото до момента бяха разрешени за заведенията. Натиска за тези договори е огромен, а те са изключително порочни, поясни Григорова. „Те са не изгодни, защото отивайки сутринта на работа и чакате да видите дали ще ви вземат или не, а това не дава сигурност на работника, нито за неговата заетост, нито за неговото месечно възнаграждение“, категорична е Григорова.

Според Бранков, пък има вариант, в който работникът не идва на работа и затова тяхното предложение било за еднодневни трудови ваучери за сезонни дейности. Има директива, с която Европа цели да ограничи тези практики, а ние пък ги разширяваме, каза Григорова. Законодателството ни не е гъвкаво потвърди и Димитър Бранков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай