Събота,

Експерт обясни спекулата с цените, ролята на търговците

От: Иван Ангелов -
2065
Експерт обясни спекулата с цените, ролята на търговците
A
A
A

"Щом толкова много търсим спекула, защо тези същите лоши търговци преди две години не са правили тези зли неща, които правят днес. Има други неща, които действат в наш ущърб и ние трябва да си ги обясним и да противодействаме." Мнението изрази пред БНР Богомил Николов, председател на Асоциация "Активни потребители".

Тече изключително неконструктивен разговор на всички нива. В тази ситуация всеки се опитва да извлече някакви ползи, смята Николов. В същото време държавата тихичко си прибира своите данъци, допълни той.

Неслучайно в повечето държави от ЕС храните се облагат с най-ниския ДДС. Също така говорим за субсидиите, които са много различни за тези производители, отбеляза още Богомил Николов.

Като "грешна държавна политика" той определи помощите за бизнеса. По думите му "помощите за електроенергия са дадени на "Лукойл", а не на домакинствата – това е проблемът".

"До този момент в България думичка не е спомената за компенсиране или подпомагане на доходите на домакинствата вследствие от тази кризисна ситуация. Инфлацията не е краят на света, може да не намали покупателната способност на хората, ако доходите бъдат компенсирани  със съответния процент", подчерта експертът

Имаше криза с олиото, но пазарът се пребори и намести цените, изтъкна още Богомил Николов.

Преди търговеца на дребно може да има действащи картели в търговията на едро, злоупотреба с господстващо положение – всички обвиняваме търговците, а те са най-малко виновни, заяви той.

"Търговците на дребно са много. Те по-трудно могат да се договорят. Докато търговците на едро в някои сектори може да са само двама-трима, лесно биха могли да пият едно кафе и да се разберат", коментира Богомил Николов.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com