Екскурзоводи готвят протест

Те настояват за финансова помощ

Екскурзоводи готвят протест | StandartNews.com

Екскурзоводи от професионалните организации в Българят изпратиха писмо до премиера с настояване за приемане на спешни мерки, тъй като от началото на сезона са практически без доходи. Те очакват финансова помощ, предвид пълната липса на заетост и невъзможност за практикуване на професията в условията на пандемия, предаде БГНЕС.

Проведените работни срещи с Министерство на туризма и Министерство на труда и социалната политика, както и неколкократните писмени обръщения към съответните институции са останали без резултат. Предложените до сега мерки в туристическия бранш са неприложими за тях, предвид спецификата на упражняването на професията – сезонно, периодично, като самоосигуряващи се лица или на граждански договори.

Екскурзоводите предвиждат и протести, които да се провеждат паралелно в София, Варна и Бургас от 1 септември, в случай, че и това обръщение остане без конкретни резултати за целенасочена финансова подкрепа.

В България съществуват три професионални организации, Съюз на екскурзоводите в България, Асоциация на екскурзоводите в България и ЮСЕ „В. Райкова“ – Бургас, в които са обединени професионалисти с различни езици и специалности в културния туризъм, които създават облика на България, различен от място за евтини алкохолни забавления, както често се възприема.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай