ЕК прие: Сертификатът важи 9 месеца след последната игла

Това е срокът, който ще бъде признат от държавите в ЕС при пътуване

ЕК прие: Сертификатът важи 9 месеца след последната игла | StandartNews.com

Европейската комисия съобщи, че е приела нови задължителни правила за срока на валидност на сертификатите за ваксинираните против ковид, предава БТА.

Срокът, в който държавите от ЕС ще бъдат длъжни да признават сертификатите при пътуване, ще бъде 9 месеца от поставянето на последната доза.

Засега не се предвижда срок на валидност на сертификатите за допълнителна (подсилваща) доза. Новите правила въвеждат обозначения, които ясно да отчитат разликата за сертификати за завършена ваксинация и за сертификати за допълнителни дози.Например, при поставяне на допълнителна доза на ваксиниран с еднодозов препарат ще се издава документ с обозначение 2/1, а за останалите - 3/3, пояснява комисията.

Допълва се, че при използването на сертификатите за цели, различни от пътуване в ЕС, държавите ще имат възможност да прилагат собствени правила. Досега в ЕС са издадени 807 милиона сертификата, признати в 60 страни по света.Уточнява се, че представените днес промени не са свързани с изменения във формата на сертификата, а ще наложат пренастройка на приложенията, през които се проверява валидността на документите на ваксинираните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай