Сряда,

Египетският Индиана Джоунс пита за Долината на царете ни

От: Администратор -
A
A
A

Ученият, опровергал версията за убийството на Тутанкамон, стана доктор хонорис кауза в НБУ

Д-р Захи Хауас откри прилики между съвременниците на фараоните и траките

Световноизвестният египтолог и изследовател на мумията на Тутанкамон - д-р Захи Хауас, е в София. Той пристигна за поредицата събития, свързани с отбелязването на 90 години от утвърждаването на дипломатическите отношения между Египет и България. Честванията ще се проведат под егидата на посланика на Египет у нас г-жа Манал Ел-Шинауи.
Д-р Хауас е много известен по света след участието си в документалните поредици на "Дискавъри", "Хистъри ченъл" и "Нешънъл джиографик", свързани с Древен Египет. Често го наричат "египетския Индиана Джоунс". Ученият се смята за първооткривател на гробовете на строителите на пирамидите в Гиза, както и на Долината на златните мумии в Бахария. Ръководител е на екипа, изследвал в детайли мумията на Тутанкамон, а през 2010 г. опровергава версията, че най-популярният фараон е бил убит. Д-р Захи Хауас е бивш министър на министерството на Антиките на Египет /Египетска служба на древностите/. Той е директор на разкопките в Гиза, Сахара, оазиса Бахария и Долината на царете. Вчера, по предложение на Българския институт по египтология към Нов Български университет, д-р Хауас получи високото признание доктор хонорис кауза. То му бе връчено от египтолога и бивш министър на образованието проф. Сергей Игнатов. "Ще се радвам да се включа заедно с българските си колеги в разкопките на "Долината на българските царе", заяви египтологът. И добави, че има много общо между древните египтяни и траките. "Те имат сходства и по отношение на начина на живот, и в някои традиции, дори в писмеността. Тракийските йероглифи са силно повлияни както от древноегипетските, така и от древногръцката писменост. Дори това потвърждава връзката между народите ни", посочи д-р Захи Хауас. Известният египтолог получи специален подарък от главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова - книгата "Чудесата на България", с пожелания да бъде заинтригуван от нашите древни артефакти, които да го върнат отново в страната ни.

Туристите ще спасят паметниците ни, приходите от тях отиват за реставрация

Мечтая да открия гробницата на Антоний и Клеопатра

Изгоних Бионсе от Сфинкса, казва д-р Захи Хауас

- Д-р Хауас, има ли реална опасност пирамидите да бъдат заличени от ИД, от радикалните ислямисти или от братята мюсюлмани?

- В Египет няма ИД, или както ние ги наричаме - "Даеш". Така че със сигурност мога да заявя, че няма опасност за пирамидите. Египет е много силна и стабилна държава. Никога няма да позволим да се посегне на пирамидите! Но това, което направиха "Мюсюлманските братя" с нашето културно наследство, беше престъпление. Те унищожиха изцяло един музей, като човечеството загуби 1500 артефакта, изгориха две древни църкви и унищожиха ислямския музей в Кайро. Едва 17 обекта бяха опазени от вандалщината им. Но ако сравним това, което изтърпяхме ние, с това, което "Ислямска държава" направи в Ирак, може да се каже, че сме минали тънко. Оттам терористите изнесоха 15 000 артефакта. С булдозер сринаха всичко! Разрушиха всички артефакти в Либия, сравниха със земята древните паметници на Сирия и Ирак. Да не говорим колко много древни ценности са разграбени и продадени, а с парите се купуват оръжия за нашето унищожаване.

- Към кого бихте отправили апел за опазване на пирамидите към Обама или към Путин? Доколко ми е известно и двамата сте ги развеждали из пирамидите.

- Нито към Обама ще се обърнем, нито към Путин. Те не могат да ни помогнат, ако ние не си помогнем сами. Египтяните трябва да имат съзнанието да опазят историята си и ценостите си. Отново ще повторя, че пирамидите не са застрашени.Хората трябва да изградят навици и познания за опазването на историческото си наследство. Най-вече се отнася за страните , където в момента има конфликт. В Бахрейн в момента е създаден център ръководен от Мунир Бушнака под егидата на ЮНЕСКО за обучение на кураторите. Там се провежда обучение на археолозите и историците как да скриват съответните обекти. Например, да се изкопае яма на пет метра дълбочина и там да се заровят ценните предмети.

- Повлиян ли е туризмът от политическите размирици?

- Безспорно има влияние. Всички археологически обекти и хотели както в Луксор, така и в Асуан, Кайро и другите стратегически градове, се охраняват от египетската туристическа полиция. В момента в Египет е много спокойно. Туристите са тези, които ще помогнат за възстановяване на културните паметници. От всеки самолетен билет, от всеки турист в държавата ни влизат пари за реставрацията. Ако туристите спрат да идват в Египет, те насърчават терористите да продължават с вандалщината и нападенията.

- Какви са последните ви сензационни открития?

- С помощта на робот, който вкарахме в голямата пирамида, открихме три врати. Много хора са убедени, че под Сфинкса има мрежа от тайни подземни тунели. Моята експедиция 32 пъти пробива под него и мога да заявя, че под Сфинкса няма нищо. Сфинкса е една твърда масивна скала и нищо повече. Открих семейството на Тутанкамон с помощта на ДНК изследвания и кат-скенер. Открихме и идентифицирахме мумията на царица Хатшепсут и гробниците на строителите на египетските пирамиди, както и уникални находки в тях. Разгадахме мистериите около убийството на цар Рамзес III.

- Какво още не знаем за египетските фараони?

- Много неща предстои да бъдат открити. Моята мечта е да открия гробницата на Клеопатра и Марк Антоний. Работя за това в сътрудничество с Катлин Мартинес от Доминиканската Република. Открихме статуя на Клеопатра, намерихме много монети с лика й. Разкрихме маска, която вероятно принадлежи на Марк Антоний. Много артефакти са намерени, които трябва да ни заведат при Клеопатра и Марк Антоний. Другия месец с помощта на специален руски радар ще направим външно и вътрешно проучване на храма. Но вие потресаващо приличате на Клеопатра! Същите очи, кожа, особено чертите на лицето ви!

- Кой според вас е построил пирамидите - обикновени хора или извънземна цивилизация?

- Египетските пирамиди са построени от египтяни, не от роби или друга цивилизация. Това е доказан факт.

- Вие сте ръководител на екипа, изследвал мумията на Тутанкамон. Как ще коментирате амбициозната теория на Никълъс Рийс, че Нефертити е погребана в гробницата на Тутанкамон?

- Неговата теория изобщо не е потвърдена. Тя се основава на реплики, а не на триизмерни фотографии, които ние сме направили. Неведнъж съм подчертавал, че има сериозна опасност след сто години старините на Египет да изчезнат, ако не намерим баланса между потребностите на туристическата индустрия и потребностите от запазване и реставрация. Аз разполагам с твърди доказателства, че неговата теория не е вярна! Няма как да има гробница на Нефертити в гробницата на Тутанкамон. Не е възможно мумията на Нефертити да се намира там поради следния факт: Нефертити е почитала бог Атун, и няма как тленните й останки да бъдат положени при жреци, почитали бог Амун. Никълъс иска да проникне с оптична камера в гробницата. Но това е много опасно. Вътре е пълно с красиво изписани сцени, и всяко проникване може безвъзвратно да увреди фреските по стените.

- Защо ви наричат египетския Индиана Джоунс?

- Този прякор ми го лепнаха заради специфичната ми шапка и авантюристичния им свободолюбив дух. Между другото, тази моя легендарна шапка вече я няма. Беше продадена на благотворителен търг за 250 хил долара. С парите открих голям музей в Кайро.

- Много знаменитости сте съпровождал в обиколката им на пирамидите и културните паметници. Сред тях са Салма Хайек, Елизабет Тейлър, Шакира, Стинг, Кралица София и кралица Биатрис, Дейвид Рокфелер. Кой интересен момент си спомняте с тях?

- Спомням си интересна случка с човек, когото не споменахте - Бионсе. Жестоко се скарах с нея и буквално я изгоних от Сфинкса, защото бодигардът й удари моя фотограф и за малко не му счупи камерата. Иначе интересните случки с тези личности са много, те са предмет на отделен разговор.

- Не ви ли е страх от "проклятието на Фараона"?

- Не, не ме е страх! Аз съм проклятието! Ако затворите една малка стая за 3000 години и вътре балсамирате мумия, тя произвежда бактерии, до които, ако се допре невеж, наистина може да бъде поразен до смърт. Но това не е проклятието на фараона, а биологично явление. Веднъж копах много надълбоко и изведнъж лампата, с която си светих, рязко ме удари. Това е от бързото нахлуване на въздуха, не от проклятието на фараона.

- През 2010 г. вие обявихте, че най-известният в света фараон Тутанкамон не е бил убит, както се предполагаше. Вашата теория е , че вероятно Тутанкамон е счупил крак, след което е получил инфекция, разболял се е от малария и това е причинило смъртта му. Така ли е?

- Сензационното откритие относно смъртта на фараона ще направя вторник вечер на моята лекция във Военния клуб в София.

- Какво е усещането, когато взимаш ДНК от мумия?


- Усещането е невероятно. Не може да се опиша предизвикателството да се спускаш овързан с въжета в дълбоки шахти и погребални камери. Не предполагах, че така добре може да бъде съхранено ДНК на мумията. Оказа се, че мумифицирането невероятно добре и качествено запазва ДНК. Така че мумиите сами ми помагат в това отношение, имено защото са мумии.

- Когато се балсамира човешкото тяло в мумия, не се ли пречи на отделянето на душата? Или древните египтяни не са вярвали, че душата е вечна, а тялото временно?


- Напротив, египтяните са вярвали в прераждането. Аз също вярвам в прераждането. Човек може да се прероди в животно, в птица или отново в човек. Интересното е, че мумифицирането ускорява пренасянето на душата веднага в друго същество, вместо тя да се лута безразборно. Така че, мумифицирането подпомага и ускорява процеса на пренасянето на душата в друго тяло.

- Какво ще кажете за нубийците и нубийската цивилизация?


- Това е една изключително древна и много силна цивилизация. Те също са строяли много пирамиди. Нубийската цивилизация е част от Египет и египетската история, така че и това е един безспорен факт, който също трябва да бъде опазен.

- Какво бихте пожелали на читателите на "Стандарт"?

- Каня читателите на вашия вестник да посетят Египет. Ще посрещна лично всеки, който идва да се докосне до нашата древна цивилизация.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички