Една китара затихна

Една китара затихна | StandartNews.com

Пеци Гюзелев, Щуреца, както наричаха, е роден на 10 декември 1945 г. в Стара Загора. Автор е на музиката и аранжимента на редица песни на "Щурците", сред които "Дай ми малко нежност", "Сватбен ден", "Когато си отива любовта", "Стълбата", "Неизживените неща", "Светлият век", "Кой съм", "Кралят рок" и др.

Той е един от основателите на групата "Щурците" и автор на много от песните й. През 1993 година започва работа по самостоятелен албум и основава групата "Стари муцуни", в която влизат и Георги Минчев, Георги Марков, Иван Лечев и Ивайло Крайчовски.

Бил е и в ръководството на Българска християнска коалиция.

Пеци Гюзелев, който почина днес на 68 години, никога не е бил главозамаян от славата.

Завършилият богословие композитор твърди, че именно религията го е спасявала през годините. Пак тя беше и основна опора по време на боледуването му. Пеци Гюзелев не вярваше, че е възможно „Щурците" да се съберат отново, но винаги ще остане част от легендарната формация.

През последните години, в които бяха заедно „Щурците" репетираха в мазе, така както е било и в началото.

През 2007 година Пеци Гюзелев получава инсулт. Тогава твърди, че втората му съпруга го е спасила, докарвайки линейката още на 40-та минута.

Въпреки лошата диагноза Гюзелев не спираше да твори – композирал е песни за поне 5 албума.

Гюзелев има много песни,които са носители на награди в БНР една от която е "Когато си отива любовта" по текст на Волен Николаев. Има и награда от Златният Орфей за песента "И една звезда". Награден е с орден " Св. св. Кирил и Методий " първа степен за особенно големите му заслуги в областта на културата и изкуството. От 2007 г. бе общински съветник в Столичния общински съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай