Един абитуриент на 50

Именникът Кольо Карамфилов открива хулиганска изложба за юбилея си

Един абитуриент на 50 | StandartNews.com

София. "Цифрата 50 е страшна, сестро! Тежи, та се не трае! Ама на някой друг - не на мен! Аз съм си на 18, истински абитуриент, автентична майна, стопроцентов хулиган. И изложбата, която откривам, е само класика - ама много хулиганска!", лее се Кольо Карамфилов на именния си ден и навръх утрешния си юбилей. Невероятният чаровник и категоричен талантливец, който вече носи перчема си обратно, а не като своя двойник Анди Уорхол, в понеделник открива вернисажа. В пловдивската галерия Underground park цялото арт войнство ще лее вино за здравето на своя побратим - само авери от класа, от Александър Морфов до Димитър Митовски. А експозицията си я бива - графики, живопис, обекти... Има дори и седем горени картини - в буквалния смисъл на думата. "Първо подпалих платната, после ги нарисувах", споделя Карамфилов. Между произведенията му ще има сонети - от Шекспир до Елин Рахнев. Десертът на безкрайния празник обаче е от един друг жанр, който мами Кольо от години, въпреки че го е срам да си го признае. Скандалният артист е заснел филм - безумно авторско кино със заглавието "Казабланка". В него участват други двама мъжкари, които ненавиждат скуката - Васил Василев-Зуека и Христо Шопов, шурей на Карамфилов. Ролите и посланията им са толкова необикновени, че Кольо заклева всички от заверата да мълчат, докато подробностите не се разчуят "официално". Въпреки че художникът ненавижда протокола - винаги е обратното на обратното. Затова се е оттеглил в селското си ателие и твори като луд. Не крие, че витае някъде из всемирното пространство, май го раздава нещо като вътрешен емигрант. "Няма да им се дам, ненавиждам ги", не се колебае той.

Най-важна за Кольо е любовта. "Тя е като връх на планина. Но изкачиш ли го веднъж, трябва да се вкопчиш в него и да не слизаш обратно. Иначе си изгубен", разкрива Карамфилов мъките и неволите на сърцето си. За последните години се е събирал и разделял няколко пъти с Лиза Шопова, която обича от земята до небето. Винаги обаче е готов да разкаже виц за мъжко-женските войни. "Отива сексманиак в еротичен магазин и казва: "Дайте ми една силиконова булка!". Продавачът му я подава сгъната. "Кога е произведена?", пита мераклията. "На 7 януари 2007-а", поглежда етикета човекът зад шанда. "А-а-а, Кози рог - не я ща тази проститутка, мамка й, давай друга", реагира сексманиакът", финализира в смях Кольо, убеден, че тръпката движи отношенията. Той е безкрайно щастлив, че синът му Росен е написал велика книга - "Стерео тишина".

И на 50 Карамфилов си остава достоен "ръб", твърдят приятелите му не само от едновремешното арт течение с изразителното име. Има си надежди, носи си страховете. Един от най-големите е закодиран в ужасяващ сън. Както актьорите се мятат в кошмар, в който излизат на сцената, но не могат да промълвят и дума, така Кольо не е нарисувал нито една картина за изложбата, която започва след два часа. Карамфилов е фанатик на тема "много". Затова често си пати. Терзае се, че невинаги открива и прилага формулата за оцеляване. Бохемлъкът понякога го мъчи - в Пловдив, в София, в Токио, в Созопол. Ако не изпие навреме сутрин кафето си, е лимон през целия ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай