Един премиер тичал до Русе, за да целуне ръка на патриарх Неофит

Емоционален разказ на Емил Велинов

Един премиер тичал до Русе, за да целуне ръка на патриарх Неофит | StandartNews.com

Един премиер тичал на пожар до Русе, за да целуне ръка на патриарх Неофит. Ставайки министър-председател, Марин Райков се обадил веднага на Емил Велинов, тогава директор на Агенцията по вероизповеданията, и му казал: Спешно ме води при патриарха, трябва да го видя. Негово светейшество е в Русе, отговорил Велинов. Няма значение, казал Райков, вдигай НСО – пътуваме. Случката разказа самият Велинов в ефира на бТВ.

ВИЖ ОЩЕ: Прощаваме се с Апостола на любовта. Големият ни грях пред дядо Неофит

„Днес с усмивка си спомням за патриарх Неофитт. Усмихвам се, защото за мен той не си е тръгнал. Той е в мен. Мога да си говоря с него и знам какво ще ми отговори в този момент. Спомням си като стана патриарх, той дълго си седеше в Русе“, обясни Велинов, който сега е началник на отдел „Протокол“ на Светия синод.

ВИЖ ОЩЕ: Последно сбогом! Хиляди се прощават с патриарх Неофит (СНИМКИ)

„Въпреки че беше в Русе, Марин Райков отиде, а патриархът ме пита: „Да стопля ли баницата? Винаги така се шегуваше и вратите му бяха отворени за всички нуждаещи се. Беше сърдечен“, каза още Велинов.

ВИЖ ОЩЕ: Великден без патриарх. Кой ще води литургията?

Негово Светейшество почина почина на 13 март. Тленните му останки са изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. През целия ден миряните ще могат да отдадат почит и да се сбогуват с патриарха.

ВИЖ ОЩЕ: Защо погребват патриарх Неофит в църквата "Света Неделя". Кой почива там?

„Когато при него идваха управници, той уж на шега казваше някои неща, а те после се случваха. Такъв беше той“, добави Велинов. Той разказа, че негово Светейшество умеел само с поглед и блага усмивка да убеждава хората

Той разказа и че е познавал Неофит като приятел, който никога не му е отказвал среща.

„Патриарх Неофит допринесе за скрепване на връзката между държава и църква.“, категоричен бе Емил Велинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай