Еделина Кънева: Ех, защо не съм тенор!

Еделина и Орлин се готвят за концерта на 7 декември в зала "България"

Еделина Кънева: Ех, защо не съм тенор! | StandartNews.com

Еделина Кънева, за която няма тайни в музиката, изглежда хард и серт, но всъщност е изтънчена дама, готова да се просълзи от съдбата на класическите си героини. Неслучайно тя и нейният стар приятел Орлин Горанов са избрали много специални дуети за бляскавия си концерт "Ода за света" на 7 декември в зала "България". Преди него те се представят довечера в бургаската опера по покана на шефа й Александър Текелиев, ще ги дирижира Иван Кожухаров. На 7 декември с Еделина и Орлин на сцената ще излязат перфектните музиканти от Плевенската филхармония и хор "Гена Димитрова". Палката ще бъде в ръцете на световноизвестния Мартин Пантелеев. Под прожекторите ще танцуват балерините на Ваня Рошкова. Билетите са на касите на зала "България", в НДК и на тикет портал.

Еделина и Орлин откриват творческата и човешката хармония помежду си, докато репетират в НДК "Възход и падение на град Махагони" на Брехт с музиката на Курт Вайл - преди поне десетина години. Тогава става ясно, че са еднакво претенциозни към себе си и към останалите, че не се изживяват като знаменитости, а като бачкатори и че са мотивирани от идентична нетърпимост към фалшивия протокол в изкуството. Може би защото са двете големи звезди на България, които с изумителната лекота на битието скандално преминават границите на жанровете. В чужбина овациите са оглушителни, в родината понякога се намират добри хора, които ги одумват за тези глезотии на духа.

"Музиката е два вида - добра и лоша. Така че коментарите никога не са ме впечатлявали. Просто съм безнадеждно великодушна - мека Мария. Това е най-отвратителната страна на моя характер. Всеки си мисли, че може да ме прецака. Но не изпитвам и грам злоба към когото и да е, широко скроен човек съм", споделя Еделина. Затова с радост се навива да пее в дует с Орлин парчета, написани от Пламен Христов - юрист, който твори музика и текстове. "Като го видях за първи път, ми се стори намръщен и сериозен - зачудих се дали да не си тръгна. Той се оказа страхотен артист - рисува, прави скулптури, създава поезия. Чак да си помислиш : Абе, дали не е прекалено".

Нейната философия за живота е желязна - каквото е писано, това ще се случи. А за останалото - и задно салто да направи, все тая. Не е никаква звезда, а обикновен работник, който се справя добре с ангажиментите си - в оперетата, в попа, в джаза, в семейството, с 23-годишната Георгия, която учи международни отношения във Виена.

В Музикалния Еделина блести вече 18 години. Самоиронизира се, че е най-високата там. Факт е обаче, че танцува и актьорства без проблеми. Никога не е била преследвана от бесни амбиции. Въпреки че е отдадена на изкуството си на макс. Преди два месеца пеят с Марчо Апостолов в Античния в Пловдив. Тя кашля така, като че ли светът свършва. Измерва всеки дъх преди всеки тон. Георгия за първи път се притеснява за майка си. "Иначе съм най-спокойният човек на сцената - да бъда пред публиката е неописуемо удоволствие", споделя певицата. Но всеки път приема аплодисментите почти изчервена. "Цялата работа идва оттам, че съм много срамежлива. Особено сред непознати", изненадва чаровницата. Надали много хора подозират за свенливостта на прочутата дама - още повече, че тя е от сой. Георги Калоянчев я нарича Еделинче и "колежке", а баща й - Едче. Вече и двамата ги няма. Отиват си през 22 часа - първо чичо й, после татко й. Това е най-безумното, гнусно и гадно нещо, което някога се е случвало в живота й. Но отказва да говори и за двамата в минало време. Винаги си спомня за детството с огромна наслада. Пее от 6-годишна в радиохора. Расте между Операта, Сатирата и стадиона. В 8 клас се записва на инат да тренира баскетбол - та нали баща й е уважаван треньор, защо и тя да не опита.

"Не ми стигаха пианото, цигулката и солфежът. Но, слава Богу, че си дадох сметка - този спорт е прекалено агресивен за моя характер", връща лентата Еделина. Когато кандидатства в консерваторията, във фамилията всички са убедени в успеха й. Братовчедите Ивайло и Явор й стискат палци. Те открай време са уникално трио, но тя е царицата на магариите. На каламбурите и задявките - също. Неслучайно Еделина често казва: "Ех, защо не успях да се родя един тенор?! Щях да бъда най-добрата!". Тя и като сопрано е супер. Навремето Калата й казва: "Хич да не ти пука от хорските приказки за връзкарство! Какво като съм ти чичо - нали не мога да пея вместо теб на сцената!".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай