Джипитата изчезват

Джипитата изчезват | StandartNews.com

Личните лекари искат държавата да им поеме специализацията

След 10 години 98% ще са над 50 г., алармира д-р Любомир Киров

Джипитата у нас са на път да се причислят към изчезващите видове. Причината е, че тези, които сега практикуват професията, остаряват, а младите не могат да специализират заради нормативни спънки. За това предупреди председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров.

4495 са джипитата у нас в момента. Над 50 г. са 67% от тях. Само след 5 години обаче лекарите над тази възраст ще са 89%, а през 2025 г. - 98%. Иначе казано, след 10 г. в страната ни ще има едва 74 джипита, които са под 50 г. Ако нещо не се промени,

пациентите ще трябва да лекуват нас

а не ние тях, обобщи д-р Любомир Киров.
Проблемите, които водят до застаряването при джипитата, са различни. Една от последните пречки, които се появиха, е невъзможността за специализация. Новите правила на Здравно министерство (МЗ) задължават медиците в практиките, както и болниците, да наемат на договор специализантите и да им плащат заплата. Разходите от 1000 лв. месечно са непосилни за нас, категорични са джипитата. Затова те искат промени в наредбата. Например държавата може да поеме този разход, обясни д-р Киров.

Голяма част от проблемите пред джипитата обаче са свързани с условията на работа. За поредна година от сдружението поискаха да се даде възможност на общопрактикуващите лекари да изписват всички медикаменти от списъка на касата без най-скъпите, които се отпускат с протоколи. Освен това да има по-гъвкави механизми за проследяване на хроничните пациенти. Например да се въведе базов пакет със задължителни изследвания за хронично болните, а останалите направления и възможности за прегледи да се използват по усмотрение на джипитата за всичките им пациенти. Също така да се изкарат в отделно перо прегледите за ТЕЛК.
Джипитата настояват и за прецизиране на правилата за

бонуси при труднодостъпните практики

Сега 2/3 трети от парите не се усвояват, каза д-р Селиме Карагьозова. Причината е, че често джипитата, които трябва да получат допълнителното финансиране, обслужват няколко населени места. Сред тях често има и град, който не се води за труднодостъпен район. Заради това те губят правото на допълнителните финанси. По този начин много колеги затвориха кабинетите си в селата, каза д-р Карагьозова.

6-годишните още
чакат за ваксини

Шестгодишните деца не са реимунизирани, защото няма ваксини. За това алармира д-р Селиме Карагьозова. Според нея вече втора година малчуганите на тази възраст пропускат по-голямата част от задължителните имунизации. Причината е, че в страната няма достатъчно ваксини. В края на миналата година всички шестгодишни трябваше да са реимунизирани, казаха от здравното министерство. Оттам обаче добавиха, че реимунизации за тази година чакат над 72 хиляди деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай