Джеймс Бонд от Израел е нисък и с очила

Джеймс Бонд от Израел е нисък и с очила  | StandartNews.com

"Мосад" разполага с 2000 служители и повечето хора я смятат за най-добрата разузнавателна служба в света. За сравнение - в главното разузнавателно управление на Русия работят 120 000 човека", каза в Пловдив д-р Невен Енчев, съпредседател на фондация "Качество на живот", при представянето на бестселъра "Мосад" на проф. Михаел Бар-Зоар.

Над 150 книгомани препълниха една от залите на Новотела, за да се срещнат с родения в България израелски професор с международна слава. Отдавна под тепетата не е имало подобен интерес към книга, коментираха феновете на жанра, сред които бяха шефът на общинския съвет арх. Илко Николов, бригадният генерал Златко Златев, пластичният хирург д-р Ангел Енчев, ръководители на висши учебни заведения. Повече от час те слушаха в захлас проф. Бар-Зоар, сладкодумния разказвач, който на чист български език представи част от описаните истории за най-знаковите и най-опасните операции в над шейсетгодишната история на израелското разузнаване.

"Българският език е 26-ият, на който се издава книгата. Идеята за това е на Яков Джераси", каза Виктория Бисерова, шеф на "Ентусиаст". "Аз съм човек, който е прочел не само "Оцеола". Изгълтах 288-те страници на "Мосад" на един дъх и в захлас", сподели областният управител Венцислав Каймаканов. "Членовете на "Мосад" са истински патриоти - те не стават тайни агенти за пари и за авантюри, а рискуват живота си в пълна самота", посочи авторът. И допълни, че израелският Джеймс Бонд няма нищо общо с филмовия герой, заобиколен от красавици. "Нашият е нисък, слаб, с огромно чувство за хумор и големи очила. Казва се Рафи Ейтан. Той е изпълнил едни от най-драматичните операции на "Мосад" - като залавянето на нацисткия престъпник Адолф Айхман", сподели още професорът, който раздаде десетки автографи. Снощи той, д-р Ангел Енчев, съпредседател на фондация "Качество на живот", и Соломон Паси трябваше да представят книгата в грандхотел "София".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай