Джафер: Лишени сме от информиран избор на ваксина

Тя изрази надежда здравната ни система да се подготвя за третата вълна на разпространение на пандемията

Джафер: Лишени сме от информиран избор на ваксина | StandartNews.com

Държавните институции, заети със справянето с пандемията, трябва да дадат увереност на хората за предстоящото гласуване на парламентарните избори. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ депутатът от ДПС и зам.-председател на Народното събрание д-р Нигяр Джафер.

Тя изрази надежда здравната ни система да се подготвя за третата вълна на разпространение на пандемията. Ваксинираните у нас са 1% от населението при средно 5% в другите европейски държави, каза още тя и добави, че е необходимо да се направи нужното за преодоляване на това забавяне.

„Много се надявам в следващите дни да станем свидетели на преодоляване на недостатъчния брой ваксини. В последните два дни виждаме, че в България пристигат по-голям брой ваксини. Мисля, че трябва да се направи всичко, за да може максимално бързо да преодолеем това изоставане с включване на общопрактикуващите лекари и пунктовете за ваксиниране в лечебните заведения, ако трябва и с мобилни екипи. Има страни, които много успешно прилагат тази стратегия. Другото ще предизвика притеснение у хората“, коментира тя.

Нигяр Джафер обърна внимание, че сме лишени от информиран избор на ваксина.

„Нищо, че в момента имаме три вида ваксини у нас. Нищо,че преминаваме към трета фаза на Националния ваксинационен план. Оказва се, че имаме план, но нямаме достатъчно ваксини. Има какво да се желае по отношение на информационната кампания и по отношение на реализиране на информирания избор на ваксина. Не случайно в последните дни се заговори за появата на сайтове с фишинг новини за продажба на ваксина. Това значи, че има търсене“, каза още тя.

Според д-р Нигяр Джафер в България ще се ваксинират повече от обявените 30% от населениeто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай