Дюните в Созопол брутално разорани

Музикантът Васил Гюров алармира във Фейсбук, министерството на туризма започва проверка

Дюните в Созопол брутално разорани | StandartNews.com

Багери буквално са разорали защитените дюни до къмпинг “Смокиня” . За това алармира във Фейсбук музикантът Васил Гюров. Той публикува снимки, на които се виждат разораните от машини дюни.

“Така изглеждат днес защитените дюни на къмпинг Смокиня! Много удобно – през януари. Единственият коментар: ИЗМЕТ!!!”, написа Васил Гюров, който е и екоактивист.

От Министерството на туризма казаха, че започват незабавна проверка срещу неизвестен извършител. От екоинспекцията в Бургас пък обявиха, че са научили за случилото се от медиите и веднага са направили проверка. "Гледката беше ужасяваща. Разровена е около 300 кв.м. площ, ясно личи, че е използвана техника, изкопано е надълбоко“, коментира скандала пред медии шефката на РИОСВ Бургас Тонка Атанасова. Екоинспекторите огледали мястото в събота по обед, копано е на един от най-красивите плажове  срещу коплекса „Грийн Лайф“.

„Би било добре освен в социалните мрежи хората да подават сигнали и до институциите. Може би, ако бяхме информирани по-навреме, щяхме да стигнем до конкретния виновник. Мястото попада в защитената територия „Пясъчни дюни Каваци“, каза още Атанасова пред "24 часа".

В понеделник ще бъде извършена нова проверка, ще бъдат потърсени и наемателите на ивицата. Ако се окаже, че разораните пясъчни дюни са в тяхна територия и не се открие конкретен извършител, то санкционирани ще бъдат плажните наематели, обясниха от РИОСВ Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай