Дядо Гавриил поспори с репортерка за светите дела

Журналистката настояваше, че храмовете трябва да бъдат затворени, съгласно карантината

Дядо Гавриил поспори с репортерка за светите дела | StandartNews.com

„Не ме убеждавайте в неща, които не разбирате. Нищо не може да замени светата литургия за вярващия християнин. Ако бяхте църковен човек, щяхте да го знаете“, заяви ядосани митрополит Гавриил след провокиращ въпрос на репортерка дали не е по-добре литургията за Великден да се отслужи при закрити врата.

От своя страна той попита с упрек защо не се затварят магазините. „Който желае, ще дойде на църква, никого не караме насила“, заяви духовникът и допълни, че в другите страни не църквата, а държавата е отменила богослуженията.

„Погледнете колко случаи има в историята, когато страшни епидемии са прекратени с божията помощ. Нашата отговорност е огромна, не мислете, че го правим, защото сме безотговорни. Ние правим всичко възможно Господ да даде всичко, за да се прекрати тази пандемия“, каза дядо Гавриил.

Митрополитът също така твърди, че няма документиран случай за предаване на заразата при приемането на свето причастие от една лъжица и посочи като пример, че в Ловеч няма бум на заразените, след като богомолците са се причестили на Тодоровден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай