Двеста бели балона над София за 200 години от рождението на Вагнер

Двеста бели балона над София за 200 години от рождението на Вагнер | StandartNews.com

София. Двеста бели балона пуснаха в градинката на „Кристал" възпитаници на НМУ „Любомир Пипков" в чест на 200-годишнината от рождението на Рихард Вагнер. Събитието се състоя до фотоизложбата на открито „Пръстенът на нибелунга" със снимки на Виктор Викторов, посветена на постановката на едноименната тетралогия в Софийската опера и балет. Учениците от първи и втори клас в Музикалното училище участваха в церемонията, организирана в рамките на Вагнеровите дни в столицата. Те започнаха на 10 май с конференция в БАН, посветена на германския композитор.

Часове по-късно, от 17.00 е премиерата на „Залезът на боговете", дългоочакваната последна част от тетралогията. В продължение на пет години първият оперен театър у нас подготвя поставянето на грандиозния цикъл от четири опери. През 2010 г. е изпълнена първата от тях, „Рейнско злато", последвана от „Валкюра" през 2011 и „Зигфрид" през 2012.

От 22-29 юни, за първи път в България и на Балканите, Софийската опера и балет ще изпълни целия „Пръстен на нибелунга". Режисьор е акад. Пламен Карталов. Диригенти са Павел Балев, Ерих Вехтер и Велизар Генчев, художник е Николай Панайотов. Музикален педагог в работата по тетралогията е Рихард Тримборн, работил с едни от най-известните диригенти на 20-ти век - Савалиш, Бьом, Караян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай