Две условия за премахването на зеления сертификат (ОБНОВЕНА)

Обяви ги премиерът Кирил Петков

Две условия за премахването на зеления сертификат (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Две условия трябва да бъдат изпълнени, за да се премахне зеленият сертификат у нас. Това съобщи премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет. Темата е изпълнението на мерките за преодоляване на новата Ковид-вълна и актуалното състояние на здравната система.

ВИЖ ОЩЕ: Нов срок за зелените сертификати. Колко ще важат?

Първото условие е 60 на сто ваксиниране с 2 дози, каза Петков.

Второто условие е всички интензивни легла в страната паднат на 5% заетост от COVID болни.

Има пряка връзка между нивото на ваксиниране и използваемост на интензивните легла в болниците. Новият модел, който предлагаме, е прогнозируемост, обясни здравният министър проф. Асена Сербезова

Новият модел разделя държавата на пет региона и ще се следи натовареността на болниците в реално време.

Кирил Петков разкри още плановете, според които области с малък брой на интензивни легла ще могат да прехвърлят интензивните случаи към други области. "Така ще намалим риска да затваряме отделни области. Добрата новина е, че новият вариант на ковид не води до висока заетост на интензивните легла", допълни премиерът.

"Има няколко не толкова добри новини. Регион 1, който включва София, София-област и Благоевград се очаква след пет дни да влезе в Етап 3, което означава ограничителни мерки. Регион 5, в който попада и област Ямбол влиза в етап 3, което означава също меки, но ограничителни мерки след пет дни", предупреди обаче Кирил Петков.

Регион 1 включва Западна България /Видин, Монтана, Враца, София-град, София-област, Благоевград, Перник и Благоевград/. Регион 5 включва Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора.

"Ще даваме на всеки регион поне пет дни предизвестие преди да влязат в сила мерките", допълни той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че ученическата заболеваемост в момента доминира у нас и очаква усиленото разпространение на Омикрон да продължи още 2-3 седмици.

"В момента ученическата възраст излезе като първа по заболеваемост. Въпреки това засега не наблюдаваме много тежки случаи при децата. Но все пак сме в началото на вълната", подчерта той.

Доц. Кунчев изтъкна, че в бъдеще, ако коронавирусът се промени и стане нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от толкова ограничителни мерки.

„Понякога потъваме в цифрите и в подробностите и губим голямото. Голямото е - 95% от умиращите са неваксинирани. Точка. Това обяснява всичко”, категоричен бе Ангел Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай