Две любими неща първи ще поскъпнат с еврото

Сам човек има нужда от 1438 лева месечно, за да се издържа, каза президентът на КНСБ

Две любими неща първи ще поскъпнат с еврото | StandartNews.com

Вероятно кафето и минералната вода ще поскъпнат в първите месеци след приемането на страната ни в еврото, но останалите стоки и услуги няма да поскъпнат, ако бъдат взети мерки. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова тв.

Нека погледнем Естония и Латвия, които преминаха от валутен борд към прием на еврото. Там имаше мимолетна инфлация – от половин до 1% на стоки, които се виждат, каза Димитров.

„Заплатите там растат с доста сериозни темпове. За десетте години след влизането им в еврозоната, в тези две страни има двуцифрено нарастване на възнагражденията”, поясни той.

Димитров цитира изследване на КНСБ в България по методика, която е международно сертифицирана. „Сам човек има нужда от 1438 лева месечно, за да се издържа. Тричленно семейство се нуждае от около 2600 лева на месец”, каза синдикалният лидер. От известно време КНСБ не изследва четиричленни семейства, защото те вече не са средностатистически, поясни той.

Според статистиката има поскъпване на издръжката на годишна база от 156 лв. за тричленно семейство и малко под 90 лева за едночленно домакинство.

„Истината е, че през тези 2 години и половина, когато започна ръстът на инфлацията - в края на 2021 г, успяхме да компенсираме средната инфлация, която е около 30%”, каза Димитров и обясни, че тяхната методика изследва как се живее прилично, а не богато.

Той призна, че ръстът на заплатите също не е малък. „Те са двуцифрени, компенсираме инфлацията, а оставаме по-бедни”, заяви синдикалистът.

"Независимо от успокояване на енергийните фактори, цените на производителите продължават да растат. Оттам инфлацията на много стоки и услуги бавно, но сигурно продължава да расте", каза синдикалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Чyвaли ли сте за подобpената фоpмyла на Bиaгpa, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безoпаcна на всяка възраст, а освен това лекува и мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на вcички, подобpи нашия ceкc и cпаcи бpака ни. Eто кaкво пишaт за нея:---- https://do.my/viagra

Откажи