Двама на мястото на един. Кои са новите еврокомисари

Одобрени бях нидерландец и словенец

Двама на мястото на един. Кои са новите еврокомисари | StandartNews.com

На мястото на Франс Тимерманс ще застанат двама нови еврокомисари. След като вчера се провалиха на устния изпит в комисиите се наложи да отговарят и писмено на въпроси и този път бяха одобрени.

Нидерландецът Вопке Хукстра и словенецът Марош Шефчович ще отговарят съответно за въпросите на климата и за Зелената сделка. Ресорът на Тимерманс всъщност беше разделен след като той напусна, за да се включи в изборите в Нидерландия.

В решителна седмица за бъдещето на европейския климат двама кандидати получиха одобрение да поддържат курса на Европа към зелено бъдеще. След оставката на Франс Тимерманс през август Вопке Хустра и Марош Шефчович ще продължат работата му в Европейската комисия. Това обаче се случи след необичайно дълги обсъждания и трудни преговори. Двамата дори бяха принудени да отговарят писмено на въпроси, за да спечелят подкрепата на депутатите.

До късно в понеделник 48-годишният Хукстра защитаваше кандидатурата си за комисар по климатичните въпроси. Бившият външен министър на Нидерландия обеща да помогне на Европа да намали нетните си емисии на парникови газове с поне 90 процента до 2040 година. Изслушването му съвсем не мина гладко, като някои депутати изразиха съмнения заради предишната му работа в международна нефтена и газова компания. Но Хукстра изложи амбициозни планове за енергийния сектор.

"Трябва най-накрая да прекратим субсидиите за изкопаеми горива, които според мен са анахронизъм и контрапродуктивна мярка за енергиен преход. Ето защо бих желал да работя в тясно сътрудничество с комисар Джентилони, за да напреднем с Директивата за данъчно облагане на енергията в Съвета. Но твърде добре знам колко трудно може да бъде да се промени данъчната политика", обясни Вопке Хукстра - кандидат за еврокомисар по въпросите на климата.

Климатичните цели бяха затвърдени във вторник и от Марош Шефчович, който поеме отговорността за Зеления пакт. Според словашкия еврокомисар зеленият преход е единственият шанс на европейците за чист въздух, здравословна храна и устойчива енергия.

“Нашата роля е да гарантираме, че гражданите виждат, че ползите значително надвишават недостатъците. Ето защо е наложително да осъществим честен и социално справедлив преход, който не пренебрегва и изоставя никого. Затова решенията, които въвеждаме, трябва да бъдат достъпни и на достъпни цени. Те трябва да работят за всички, включително за най-уязвимите", уточни Марош Шефчович - изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия.

Критики към Шефчович също не липсваха. Депутати повдигнаха вежди заради връзките му с проруския бивш премиер на Словакия Роберт Фицо, който спечели парламентарните избори в събота. Шефчович побърза да ги увери в подкрепата си за Украйна, като напомни, че президентът Зеленски лично му е връчвал награда. След двудневни преговори едва тази сутрин двамата кандидати получиха зелена светлина за новите си роли. Окончателното им гласуване предстои в четвъртък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай