Дупница е на прага на водна криза

Няма пари за ремонт на повредената техника

Дупница е на прага на водна криза | StandartNews.com

Дупница е на прага на водна криза. ВиК дружеството едва успява да купува материали за ремонт на всекидневните аварии. Няма пари за заплати на служителите, натрупани са огромни дългове, информира БНТ.

Ако не се вземат спешни мерки, е въпрос на време хората да останат без питейна вода, предупреждават от ВиК. Цената на водата в Дупница не е променяна от 13 години. Около 2 милиона лева - толкова са задълженията на ВиК Дупница, натрупани през последните пет години. От НАП са запорирали сметките на дружеството и всеки месец взимат половината от приходите им. Оставащитесредства едва стигат за всекидневните разходи, материали и заплати.

"Ресурсите и материалите са накрая вече. Хората са наистина на ръба данапуснат, просто ще останем в безизходно положение, защотоавариите няма кой да ги направи", казва Красимира Иванова, управител на ВиК-Дупница.

Няма пари за ремонт на повредената техника. Тройно по-високите сметки за ток едва се покриват, а заплатите се бавят вече втори месец.

"Разчитам на жената - срамота е! Готов съм за протести - това е начинът да си вземем заплатите, това е начинът да тръгнат нещата", споделя Бойчо Георгиев, служител на ВиК - Дупница.

От ВиК-Дупница и местната управа настояват КЕВР спешно да приеме бизнес плана на дружеството, който се бави година и половина.

"До момента ние нямаме никаква информация от КЕВР защо не се разглежда - имаме лизабележки констатирани, за да ги променим и има ли причина, заради която ВиК-Дупница е с цена на водата от 2009 година, която е 69 стотинки за доставка на вода", казва Красимира Иванова, управител на ВиК-Дупница.

В бизнес плана е заложена цена от 2 лева и 23 стотинки за кубик вода през следващата година. От местната управа изпратиха декларация до три министерства и настояват за спешна среща заради тежкото финансовосъстояние на ВиК оператора.

"През последните 2 години не виждаме никакво съдействие от страна на държавата. Ние не стоим със скръстени ръце, но просто законодателството, наредбите не ни дават възможност ние сами да се справим. Ако бъде приет бизнес планът, просто ще имаме една възможност, както се казва, викайки неволята, да се опитаме ние сами да си решим проблема", смята Емил Гущеров, общински съветник. Работниците във ВиК дружеството се готвят за протести и блокади на магистрала „Струма" още следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай