Дръзкият обирджия е наясно с технологиите

Кризата тласка хора в безизходица към престъпления

Дръзкият обирджия е наясно с технологиите | StandartNews.com
  • Кризата тласка хора в безизходица към престъпления

- Проф. Радулов, каква е причината за тази безпрецедентна вълна от обири, която наблюдаваме у нас напоследък?
- След известна пауза, предизвикана от мерките, свързани с пандемията, престъпността отново се активизира. Повечето хора принудително си стояха в къщи, което естествено доведе до намаляване на този тип престъпления, които наричаме битови. Движението извън дома е ограничено, а това по естествен път ограничава джебчийските кражби. Телефоннните измами оикновено са насочени към възрастни хора, оставени сами вкъщи. Сега техните близки са също у дома или се стремят да ги приберат при себе си, защото за тях е трудно да оцелеят без помощ. Те контролират действията им и едновременно провалят сценариите на повечето измами, които са свързани с мними инциденти с близки.
- Атакуват се магазини няколко пъти, банки също така. Дали не се е пробудил някакъв  Робин Худ, който в кризата иска да вземе парите на богатите?
- Възможностите на престъпниците са ограничени. Естествено е те да се насочат към местата, където се събират пари и които не са затворени. Резервите, които са имали, са се изчерпали през периода на криза, а няма как да получат помощ от държавата. Едновременно с това има огромна маса от безработни, бедни и отчаяни хора, които не намират друг начин да оцелеят, освен да извършат престъпление. Нищо благородно няма в това, което се случва - мизерия, безработица, неглижиране на сигурността на обикновения човек от държавните органи.
- Увеличиха ли се през годината и класическите обири по апартаментите?
- Всъщност статистически квартирните кражби от началото на пандемията намаляха - поне регистрираните. Друг въпрос е, че няма промени в ниската им разкриваемост.
- Как да си обясним всичко това - с изпушване, с отмъщение, с обедняване?
- За класическите криминални престъпници това е просто работа, каквато винаги са практикували. Разбира се, усложнената обстановка, засилилата се безработица поради затварянето на редица предприятия и редуциране на персонала в други, както и високата от години нищета в страната - ние сме най-бедната страна в Европа - води до отчаяние, а нуждата от средства за храна, лекарства, плащане на сметки, грижи за заболели членове на семейството, натискът от страна на компании за заеми и за събиране на дългове води до психологически изменения в по-слабохарактерните хора и тези, които не могат да намерят изход от кризата. Някои намират изход в самоубийство, а други - в набавяне на средства чрез престъпление.
- Отварят се брави, използват се заглушители, влиза се през комини, капандури...
- Квартирните кражби се извършват в повечето случаи от сравнително квалифицирани и специализирали криминални престъпници, завършили "школите" на затвора. Има добре изпипани тактики за успешни прониквания и реакция. Нещо повече, престъпниците се стремят да са в течение на високотехнологични устройства, които могат да използват. За съжаление, световната практика показва, че престъпниците изпреварват полицейските сили в прилагане на високите технологии - компютри, дронове, скрити видеокамери и микрофони и пр. Проблемът е, че в огромна част от случаите полицията реагира реактивно, а печалившата тактика е проактивна.
- Смятате ли, че охранителните стикери на вратите стряскат крадците?
- Повечето прониквания се извършват след предварително проучване. Крадците обикновено са наясно жилището има си СОТ или просто е залепена лепенка.
- Доколко домашната аларма дава сигурност?
- Аларма не е достатъчна, защото тя може да бъде лесно спряна. Повишава сигурността охранителна система, свързана с дежурна група - услуга, която се предлага от повечето охранителни фирми. Голяма част от тях предлагат СОТ на базата на GSM - нещо, което улеснява технически грамотните престъпници, защото банално заглушват сигнала. Когато системата е свързана чрез телефонна линия, тя обезпечава по-голяма сигурност. 100% сигурност обаче няма, защото някои престъпни банди разполагат с високотехнологични устройства или с вътрешен човек в съответната фирма.
- Полицията има ли ресурса да се справя с кражбите и обирите на всички нива?
- Въпреки сравнително големия брой полицаи в България, полицията не се справя. Некачественото управление на ресурсите и задоволяването с реактивен подход - работи се само по станалите престъпления, липсата на реално предотвратяване и пресичане на престъпна дейност води до трайно ниски резултати по разкриването на регистрираните престъпления.
- За обирите на банки и магазини - с вътрешни хора ли са станали?
- В повечето случаи е очевидна наличността на вътрешна информация, получена от престъпниците - маршрути на събиране и придвижване на инкасо, време, в което са налични големи обороти и пр. Това е стандартна практика за професионални престъпници - събиране на повече информация, включително от вътрешни хора - това увеличава криминалната печалба и намалява риска.
- Охраната може ли да стресне крадците?
- Има значение каква е живата охрана - възрастен пенсионер, който дреме, или стегнат, физически активен млад човек със съответно оборудване. Живата охрана до известна степен респектира престъпниците, но същевременно, когато се охраняват достатъчно големи ценности, привлича вниманието на престъпници с опит и оръжие. Свидетели сме през последните години на редица грабежи, в които грабителите са били въоръжени с ножове, пистолети, пушки и автомати.
- Достатъчен ли е процентът на разкриваемост на тези престъпления?
- През последните години процентът се върти около 40-41%. Става дума само за регистрирани престъпления. Според проучване на ЦИД от миналата година, латентната престъпност е поне толкова голяма, колкото регистрираната, което води до заключението, че реално се разкриват около 20% от квартирните кражби.
- Професионализмът на криминалистите на нужното ниво ли е в тези случаи?
- Има проблем с криминалистиката в МВР. Институтът по криминалистика е в упадък. Честа практика е при извършени престъпления МВР да възлага на външни фирми извършването на експертизи. Криминалистите в дежурните групи на РПУ са лошо обучени и зле екипирани, това не може да доведе до качествено разследване. Една голяма глупост бе извършена преди години - институтът, който беше по криминалистика и криминология, се преобрази само в Институт по криминалистика. Разделянето рязко влошава противодействието на престъпността, защото те са двете страни на една и съща монета в синергично единство.
- Какъв е профилът на дръзкия обирджия в последно време?
- Нагъл, физически добре подготвен, с технически познания, безскрупулен.
- Веднъж казахте - народът вече влиза и си взима пари откъдето има...
- Ами помислете - обикновен човек остава без работа в усложнена от пандемията обстановка, детето му се разборява и има нужда от преглед или лечение в болница, а отказват да го приемат - възможна е само интервенцията на частен лекар, притискат го да връща заеми, спрян му е токът, защото не го е плащал. Държавата не се интересува от него. Ако се опита да протестира, го класифицират като лумпен и маргинал. Кръгозорът на такъв човек е стеснен до животинското чувство да оцелее още един ден, да намери пари за храна, лекарство и топлина за болното си дете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай