Петък,

Държавните бензиностанции тръгват догодина

От: Редактор -
A
A
A

Енергийната парламентарна комисия прие единодушно проекта за създаването на държавни бензиностанции и държавни данъчни складове. До март догодина ще бъдат изградени първите държавни бензиностанции, това заяви Валентин Николов, председател Енергийната комисия след като депутатите гласуваха единодушно проекта.

Създава се Държавно предприятие „Държавна петролна компания“ със статут на държавно предприятие, предвижда промяна на Закона за резерва и военновременните запаси.

Предприятието няма да формира печалба и няма да е търговско дружество. Но то ще има право да създава собствени търговски дружества, които ще купуват поддържат,експлоатират и изграждат складове за съхранение на горива, да купуват , експлоатират и изграждан складови бази и бензиностанции, които ще продават горива.

Те ще могат да извършват търговска дейност и с алтернативни горива.

Ще бъде създадена инфраструктура за алтернативни горива, което се изисква от Европейска директива, съобщи зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова, която представи проекта.

Оптималното управление на петробните бази , ще подобри конкуренцията на пазара. Ще се създадат нови складови бази и така предложеният законопроект ще създаде по-голяма прозрачност, се аргументира Иванова.

Ще подкрепим закона. Колкото повече държава, толкова по-добре, зави Таско Ерменков от БСП по време на обсъждането на законопроекта.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички