Дране! Кой е скритият душманин до плажа

И как може да се оскъпи почивката

Дране! Кой е скритият душманин до плажа | StandartNews.com

Непредвидени разходи може да развалят настронеието на туристите през лятото.

Колата може да ви оскъпи почивката в Слънчев бряг и Созопол най-малко с 200 лева и това е само заради разходите за паркиране. Този извод направи репортерът на Нова телевизия Георги Георгиев след проверка на цените по Черноморието за рубриката „На твоя страна”. 

„Тази сума обаче може да скочи рязко при повреда на автомобила. Бърза проверка на автосервизите и пътната помощ в морските градове показва, че цената не са по-високи от тези в София и Пловдив. Тя започва от 90 лева за курс извън града и се определя от разстоянието, като се включват и пътните такси“, добавя той.

За превоз на аварирал автомобил от Созопол до Бургас например тарифата е 150 лева. 

„Ако решим да спестим многократното плащане на такси, паркинги и хванем такси до плажа или до ресторанта, разходът също е по-висок. Най-солени са такситата в големите морски курорти като Слънчев бряг, Несебър, Златни пясъци и Свети Влас. Най-често официалните тарифи там остават само на хартия“, разказва репортерът. 

Често туристите попадат на екзотични тарифи. Така например за 6 км от Слънчев бряг до Свети Влас може да се наложи да платите и 50 лева, пресмятат експертите. 

„Никога не знаем какво би ни се случило по време на пътя и на самата почивка. Най-често такива разходи са плащане на паркинг, медицински помощи. Завишени са цените спрямо миналото лято“, каза Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

В Созопол час платен паркинг струва на летовниците между три и четири лева, а за денонощие – между 21 и 40 лева. Най-евтиният вариант остават общинските паркинги.

Алтернатива са частните паркинги, но там сметката е солена – от 5 до 10 лева на час. 

В по-евтините курорти по Южното Черноморие може да намерите и платени паркинги за по 2 лева на час и 12 за денонощие. 

В Златни пясъци пък паркингът излиза по 20 лева на ден. 

По-скъпо е и медицинското обслужване по курортите това лято: като първичният преглед в частните центрове започва от 90-100 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай