Вторник,

Драма с доматите! Какво ядем

От: Редактор -
12415
Драма с доматите! Какво ядем
A
A
A

Едва 2% от предлаганите на пазара домати и краставици са родно производство. Българските продукти са скъпи, защото хората ги търсят, тъй като са вкусни. 

Това заяви Велин Георгиев, председател на Националната асоциация на оранжерийните производители, в ефира на Би ти ви.

Пазарът в Европа е еднакъв - 8 лв. цена на краставица не е най-високата в ЕС. Ние имаме по-големи проблеми - от години се унищожават оранжериите, не сме конкуренти, оранжериите на хидрополика няма да получат никаква обвързана подкрепа. Сега големите оранжерии и животновъди вероятно няма да получат и помощ за войната в Украйна, каза още Георгиев.

Българските продукти са по-скъпи, защото другите държави получават по-големи помощи, добави и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. Според него все повече ще се задълбочава липсата на български продукти и заради високите им цени ще спада потреблението=

Но призова хората да подкрепят българското и да не си купуват вода под формата на сирене и евтин кашкавал – нито имат хранителна стойност, нито се усвояват от организма. Качественото родно сирене трябва да е около 20 лв. в магазина,  а кашкавалът - 25 лв. 

 

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com