Драма! Доц. Кунчев призна коя е най-страшната нощ

По време на дългия период на ковид

Драма! Доц. Кунчев призна коя е най-страшната нощ | StandartNews.com

В ковид имаше нещо положително, той се яви като стрес теста при банките. Показа като на картинка всички отрицателни и положителни страни на системата. За съжаление, слабите бяха повече. И ако сега не си направим изводите, рискуваме същите грешки. Това каза в интервю за "Марица" главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

"Прогнозите при този вирус не работят. Генералната тенденция обаче ще бъде спазена. Просто в полза на този вирус е да не бъде толкова агресивен и опасен. Неговото предимство е да заразява лесно и да преминава леко", добави той. 

Този бърнаут синдром, за който толкова съм чел, но не вярвах в него, явно съществува. Човек се срива физически и психически. Нито ти се прави нещо, нито си работоспособен. Напрегнат си, не спиш добре. И то не когато е трудно, а когато се отпуснеш! Нещата обаче отминават и дано имаме спокойни 2-3 години, за да си оправим системата.

На много хора сега им е лесно да дават акъл. Направихме и грешки, но колкото и нескромно да звучи - държавата се справи сравнително добре. Разбира се, можехме да спасим доста животи, ако бяхме постигнали повече ваксинационно покритие. Но като видях какво преживяха Италия, Испания, САЩ, Великобритания дори, при нас беше сравнително прилично.

Една вечер насред панд​емията от ковид тръгна и масов страх от радиация. Трябваше по нощите генерал Мутафчийски да излиза и да дава брифинг, че е фалшива информация. 

Разбирам хората, стават подозрителни, когато им кажеш, че при грипа всяка година излиза нов щам и трябва нова ваксина. Но наистина ваксинацията е важна и за ковид, и за грип при рисковите групи. Радостно е, че доста фирми разработват комбинирани ваксини и за двата вируса.

 Хората трябва да бъдат спокойни. България има програма за безплатно ваксиниране срещу грип за хората над 65 години. От тази седмица вече се разпространява ваксината. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай