ДПС има силна имунна система и не търпи натиск

ДПС има силна имунна система и не търпи натиск  | StandartNews.com

Повелята на Доган е никакво отстъпление от евроатлантическия път

Егото на Местан ще го превърне в отрицателен национален герой, казва Янко Янков

Янко Янков е четвърти мандат депутат от ДПС. Винаги е бил избиран от Сливен. Той е бивш кмет на града под Сините камъни в периода 1995 - 1999 година. В ръководството на ДПС Янков се занимава с проблемите на отбраната и националната сигурност.

- Какво се случи с ДПС в края на миналата година, г-н Янков?

- Аз познавам Ахмед Доган от 1996 година. Тогава бях кмет на Сливен. В края на мандата ми нямах намерение да се занимавам повече с политика. Затова се и отказах от втори мандат, въпреки че според социологически проучвания имах 80% одобрение. Ахмед Доган ми направи изключително впечатление. И досега не съм срещал по-ерудиран и почтен човек от него.

- Заради него ли пак се включихте в политиката и влязохте в ДПС?

- Да, основно заради него. От нашите контакти ясно и точно разбрах, че той се занимава с политика за доброто на България. Затова на база на исторически насложилите се реалности

у нас не се получи Косово и България извървя сравнително спокойно пътя си към демокрация

и пазарна икономика. И това стана с инструментите, характерни за демокрацията, а не по друг начин. Това е причината за мен каузата ДПС да се превърне в кауза на живота ми като политик. През тези вече 20 години не съм видял нито един случай с поведението си ДПС да накърни националните интереси на България и да излезе от дефинираните признаци на национално отговорна евроатлантически ориентирана партия.

- В ДПС вие се занимавате се националната сигурност и отбраната. Как ще опонирате на твърдението, че партията е троянски кон на Русия?

- Това е опит да се подмени изцяло същността на ДПС. Всичко онова, което през годините партията е показвала като поведение. Още 90-те години Ахмед Доган каза, че пътят на България е в НАТО и тогава това беше ерес. На мен г-н Доган категорично ми е казал - никакво отстъпление от евроатлантическия път на България и аз стриктно изпълнявам тази повеля.

Това обаче не означава да си лакей на някого

и без принципно да се конфронтираш с друг, нанасяйки щети на собствената си нация и държава. Сега някой се опитва да внуши, че ние сме против Турция и играем за Русия. Човекът, който във Великото народно събрание каза, че пътят на България към Европа може би минава през Босфора, беше Ахмед Доган. Той имаше предвид, че Турция е наш съсед, мощен икономически, България имаше нужда от сериозни инвестиции, след като загуби всичките си пазари в Съвета за икономическа взаимопомощ. И сега, ако направите един анализ ще видите, че Турция е един от най-големите инвеститори в България. В момента благодарение на Турция, която спира бежанците в България все още дишаме спокойно, по отношение на бежанския поток. Ние много държим на нашите коректни и добросъседски отношения с Турция. Над 300 хил. българи посещават турските курорти годишно, над 90 000 българи посещават турските болници за прегледи и лечение, което е на изключително високо ниво и по-евтино от това в Западна Европа. Аз още като кмет побратимих Сливен с турския град Текирдаг.

Никой обаче не трябва да се намесва в нашите вътрешнопартийни процеси и да диктува по някакъв начин, с телефонни обаждания и заплахи, и то върху депутати.

- Обажданията от турското посолство ли бяха?

- Да и от двете консулства.

- На вас някой обажда ли ви се?

- На мен не, едва ли на мен би се обадил някой, но на колегите от турски произход, членове на Централния съвет, на всички са се обаждали. Имало е заплахи.. не може така. Ние сме суверенна държава не може някой, особено по такъв начин, да се намесва във вътрешнополитическия живот.

Това е недопустимо, по никакъв начин.

- Заплахите ли бяха капката, която преля?

- Това беше една от основните причини, която принуди почетния председател да се намеси. Вие не по зле от мен знаете, че да отиде човек със семейството си и багажа си в едно чуждо посолство, това

означава на практика, че той отива да иска убежище там

Така се правеше в онези години, когато се търсеше убежище в чужди посолства. Защо Местан търси убежище? Ако това не е така, защо не ни събра? Аз не мога да си обясня, защо тези колеги около него, които са изразители на религиозната компонента в политиката, по какъв начин те са там? Защо никой от нас не е там? Защо някой и мен не ме е поканил? По това време Местан още беше председател, защо не ни потърси? Което значи, че той предопределя това разделение, той си го търси, той си го иска. Как разбра, че ние сме му противници, след като не ни потърси? Той е интелигентен човек. Не мога да разбера не си ли дава сметка, че той ще стане отрицателен национален герой на България. Аз не го виждам как ще живее в тази държава с такъв подход.

- Ще успее ли Местан да откъсне живо месо от ДПС?

- Не, по никакъв начин. От всичките членове на Централния съвет само един тръгна след него. И той от икономически интереси.

- Имате предвид кмета на Джебел?

- Да. ДПС има много силна имунна система. Когато служиш на правилната кауза, и Господ ти помага. Аз така съм забелязал. У нас не е намерен отговор на въпроса - Защо бе убит Ахмед Амин? Защо бе атакуван Ахмед Доган?

- Смятате, че има връзка между двете събития?

- Разбира се, че има. Затова Ахмед Доган трябва да бъде с охрана до края на живота си. Това е ясно. Между другото, изключително неприятен момент е да нямаш личен живот. Но това е в името на спокойствието на България и някой ден българската история ще го оцени. Ахмед Доган ясно го каза: "Искам моите избиратели да живеят в спокойна страна и да не бъдат пушечно месо".

- Мислите ли, че Местан ще тръгне в тази посока, правейки българските турци "пушечно месо"?

- Изключително му е високо егото, което е най-вредният съветник на човека в такива ситуации. Разбирам го, той е емоционално объркан и много се лута. Ясно е, че неговата кауза е изгубена, но егото не му дава спокойствие да намери някаква формула, чрез която да продължи да се реализира като политик.

Няма да намери такава формула

От една страна, политически субект с такава кауза трудно може да бъде изграден. От друга страна, вече имаме доста опит, което показва, че няма как да стане. Аз съм от няколко дни в Сливен и се срещнах с много хора, всякакви - и бедни, и богати, и много образовани, и по-малко образовани. Виждаме компонентата на природната мъдрост - всички са твърдо зад почетния председател д-р Ахмед Доган.

- А как ще коментирате смесването на религия с политика?

- Ако политиката тръгне да се диктува от религиозни принципи, това е вече сериозна опасност. Защото в България политиката, общо взето, е изпълнена с омраза. Еманацията на религиозния елемент на омразата е фундаментализмът. Политиката не може да се бърка в това, хората какви религии ще изповядват. И обратното - религията не трябва да се бърка в политиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай