Дончев начело в борбата срещу чумата по свинете

В комисията са и министърът на земеделието и шефът на агенцията по храните

Дончев начело в борбата срещу чумата по свинете | StandartNews.com

Правителството актуализира състава на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета. 

Председател на Съвета е заместник министър-председателят Томислав Дончев. Заместник-председател е министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, а секретар - изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Членове на Съвета са министрите на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на здравеопазването, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, на икономиката, добавиха от Министерски съвет. 

Съветът е създаден за организиране, координиране и финансово осигуряване на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на особено опасни заразни болести, чието разпространение може да причини значителни икономически загуби, се уточнява в съобщението.

Днес стана ясно, че правителството хвърля в борбата с африканската чума по свитене армията и жандармерията.

Земеделският министър съобщи пред медиите, че днес са пламнали две нови огнища на чумата по свинете. Към момента в страната има 15 такива на заразени свине в лични стопанства, други 15 диви също са заразени. Взето е решение да се дават по 150 лв. на ловни дружинки за отстрел на диви свине в 20-километровата карантинна зона край огнищата. Засилва се контролът на всяка преминаваща кола в карантинната зона. До края на деня от МОСВ ще оповестят мерки за борба с чумата в националните паркове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай