Докторите по морето най-гневни

Плашат със стачка във Варна, обричат ни на фалит, скочиха в Бургас

Докторите по морето най-гневни | StandartNews.com

Варна. Доктори от Варна заплашиха с ефективна стачка, ако болниците не получат 100 % финансиране от НЗОК. Варненски медици се събраха в двора на МБАЛ "Св. Анна" днес на половинчасов протест срещу орязването на парите на здравните заведения. "Като не ни плащат тук, ще ни плащат навън", заплашиха бунтарите. Според тях някои от колегите им са принудени да дават по 7-8 дежурства за 300 лева. Лекарите разпространиха декларация, в която настояват болниците да получават 100 процента заплащане на дейността си.

Те искат също да бъдат въведени електронни здравноосигурителни карти на всички здравно осигурени лица. Протест имаше във всички здравни заведения, в които Медицинският регионален синдикат към КТ "Подкрепа" има структури. Членовете на МРС във Варна са около 1000. Председателят му Красимира Димитрова съобщи, че където е имало операции, докторите не са протестирали. Лекарският бунт заля и Бургас.

Медиците от частната МБАЛ "Дева Мария" излязоха пред лечебното заведение, за да изразят съпричастност с колегите си от страната. От Сдружението на бургаските болници се обявиха срещу решението на НЗОК за заплащане на 80% от остойностените дейности за последното тримесечие на 2013 г. "Считаме, че това е груб начин за административна регулация, който е абсолютно неадекватен и неприемлив и ще доведе до тежко финансово състояние на болниците", обявиха те.

Бунтове на доктори имаше също в Пловдив, Плевен, Шумен, Перник и Видин.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай