Докато има клинични пътеки, ще има проблеми

Докато има клинични пътеки, ще има проблеми | StandartNews.com

Основният пакет на НЗОК трябва да се промени, но без да се отнемат права на пациентите

Д-р Даниела Дариткова застана начело на здравната комисия в парламента в напрегнат момент - преди избора на нов шеф на НЗОК и в разгара на дебатите за промени в Закона за здравно осигуряване (ЗЗО). Абониран ли е секторът за скандалите и докога? И как здравеопазването ни ще излезе от омагьосания кръг, депутатът от ГЕРБ д-р Дариткова отговаря пред "Стандарт".

- Д-р Дариткова, не е ли много горещ столът на председател на здравната комисия - по върховете на здравеопазването често има скандали и шумни рокади?
- Започнах първото заседание с надеждата, че ще имаме обмен на идеи, а не на кадри в рамките на ръководните постове на комисията. Наистина фактите от последните години на функциониране на здравната система в България са за шумни рокади. Секторът е наситен с интереси и това се отразява на възможностите хората на ръководни постове да се разделят с тях в рамките на различни събития. Смятам, че е добре да се учим от собствените си грешки и да търсим предвидимост и прозрачност в сектора, защото това ще възстанови и доверието в него. Най-важното за медицината и за здравната система е доверието. То поражда сигурност и добър резултат.
- Промените със скандали по високите етажи в здравеопазването в стил на управление ли ще се превърнат?
- Категорично не смятам, че това е съзнателно избран стил на управление. Системата наистина се нуждае от сериозни промени, но важното е да се търси партньорство и консенсус. Смятам, че сегашният модел на управление, който тръгна като коалиционен, в сферата на здравеопазването би трябвало да изкристализира в идеята за предварително постигане на съгласие и реализация на мерки, които да доведат до по-добро здравеопазване.
- Проблемите в системата са много, накъде ще концентрирате енергията на здравната комисия?
- Здравната комисия ще бъде партньор на Министерство на здравеопазването (МЗ) и НЗОК. Досегашният ми опит като депутат и председател на комисията в 41-вото и 42-рото Народно събрание смятам, че спешните реформи в системата ще се случат само ако институциите работят съвместно. Основният проводник на идеи би трябвало да е МЗ. Факт е, че първият проект за промени в Закона за здравно осигуряване (ЗЗО) мина на първо четене в комисия, очакваме следващите пакети. Самата реформата беше очертана с основни документи като Стратегията за развитие 2020 и мисля, че вървейки по този път, ще намерим верните решения в споровете и дебатите. Но разчитам не само на идеите на политиците в парламентарната комисия по здравеопазване, очаквам такива и от съсловните организации, експертите, неправителствения сектор. Обещавам да намерим баланса и облечем предложенията в нужния законодателен вид.
- Основните идеи в проекта за промени на ЗЗО вече са предлагани неведнъж от различни министри на парламента, но не бяха приети - задължителните отстъпки за лекарствата, здравната карта за болниците. Защо така се получи - не бяха добре оформени или не им беше времето тогава?
- Мисля, че идеите как трябва да бъде структурирана здравната система започват все повече да си приличат. Защото девиациите, които се наблюдават в тези 15 г., са констатирани от всички. Но за да бъде прието едно решение за промяна, трябва да бъде добре представено и в същото време да има политическата воля, за да се реализира. Мисля, че сега съчетанието на тези два фактора е налице и ще разчитаме да се случат поне първите стъпки на промяната, която ще доведе до по-голямата ефективност на системата.а
- Една от парливите теми в проекта на ЗЗО е увеличаването на квотата на държавата в Надзорния съвет на касата, ще го подкрепите ли и защо?
- На първо четене се подкрепя философията на законопроекта. Изискали сме и още получаваме различни становища по текстовете. Ще дадем достатъчно време за предложения между четенията, за да постигнем най-оптималното за управлението на обществения фонд решение.
- В ЗЗО се предлага НЗОК да стане активен закупчик на здравни услуги, това дали ще срещне подкрепа сред народните представители?
- Смятам, че това ще сложи край на мантрата за монопола на НЗОК. Защото при монопол има един продавач. С промените касата ще купува услуги и това е съвсем друг тип взаимоотношение. Тя ще ги купува от лекарите и специалистите в полза на здравноосигурените граждани. Смятам, че това ще е стъпка напред в договарянето.
- Как обаче касата ще прави този подбор - на база качество, цени, потребности?
- Мисля, че първата стъпка ще бъде направена с промяната на терминологията, след това ще извървим и стъпките в практическата реализация на тези намерения. Отново ще трябва да се върнем на темата за единната информационна система, която е базата да се прави един добър анализ на системата. На тази основа трябва да търсим резултатите и да говорим за качество на предлаганата медицинска помощ, а не само да говорим за това как се изплащат бюджетите на лечебните заведения. Всичко това няма как да се реши в рамките на един нормативен акт, но това е посоката и тя е заложена в почти всички политически програми.
- Не ви ли притеснява идеята да се раздели пакетът на касата на две и да има заболявания, за които да се формират листи с чакащи?
- Идеята за разделяне на заболяванията на основен и допълнителен пакет мисля, че е друга. Многократно сме говорили за нуждата от предефиниране основния пакет. Защото много пъти този пакет беше разширяван, а би следвало да е съобразен със средствата, които влизат реално от здравни осигуровки в системата. Тоест, предстои преостонойстяване на пакета и ясно определяне на социално значимите заболявания, както и здравните цели, които си поставяме като общество. Оттам ще решим какво можем да си позволим да включим в рамките на този пакет. Такава промяна ще позволи да се прецизират и пакетите на допълнителните здравноосигурителни фондове. Факт е, че сега те функционират върху основния, а не би следвало да е така. По този начин ще стане ясно за пациентите дали и какво дължат допълнително като заплащане. Смятам, че това е намерението, оттук нататък се надявам идеята с листи на чакащите да не бъде толкова тревожна за хората, защото и в момента се налага за някои от дейностите да се чака, например за лъчелечение, което е недопустимо. И сега съществува възможността за планов прием, според медицинската целесъобразност.
- Дори да приемем, че основният пакет ще стане изцяло платен и по-достъпен за хората, кой ще осигури достъпа на социално слабите до допълнителния, например на пенсионерите?
- Винаги съм смятала, че основният пакет трябва да бъде предефиниран, за да се съобрази със здравните цели на обществото и финансовия ресурс, който разполагаме. Но темата трябва да бъде внимателно преценена, в никакъв случай няма да пристъпим към неприемливи решения за обществото. Ще се стараем постигнати права да не бъдат отнемани.
- А твърдите лимити на болниците, които се въвеждат крачка в правилната посока ли са?
- Ако се върнем малко назад във времето ще видим, че всяка година темата в здравеопазването в началото на годината е една и съща - лимитите на болниците. Те не са измислени сега, а откакто се видя, че ръстът на хоспитализациите е невинаги медицински оправдан, а бюджетът на НЗОК не достига. Няма как да не заложим предпазни механизми. Тази година има гласувани 10 млн. лв. повече за направления в извънболничната помощ. Смятам, че там би трябвало да няма напрежение, освен това идеята беше все повече дейности да се изнасят извън клиниките. По отношение на болниците смятам, че Надзорният съвет на касата трябва да преразгледа методиката по отношение на историческия принцип за формиране на бюджетите, защото това е в неговите правомощия. Трябва болниците, които извършват основно работа по спешност и са многопрофилни, да са спокойни, а хората да знаят, че, ако потърсят помощ в тях, няма да имат никакви ограничения.
- Ръстът на хоспитализациите наистина невинаги е медицински оправдан, но не трябва ли решението да бъде повече контрол - над всяко едно лечебно заведение?
- Отново стигаме до темата за контрола чрез въвеждането на единна информационно-комуникационна система. В началото на 2013 г. имахме относително намаление на хоспитализациите заради въвеждането на изискването за ежедневно отчитане на приетите пациенти, но системата не претърпя развитие. Факт е, че трябва да се усъвършенстват мерките за контрол. Мисля, че сме изчерпали възможностите и за плащането на дейността чрез клинични пътеки. Всички отклонения, които наблюдаваме в статистиката на заболеваемостта у нас, в разпространението на определени лечебни заведения, е резултат от несъразмерното остойностяване на клиничните пътеки. Моето лично убеждение е, че, ако не се намери друг начин на финансиране - например ДСГ, няма да се преодолеят проблемите.
- В случая не се предлага ново финансиране или повишаване на контрола, а само ограничение на финансирането, каква тогава е гаранцията, че пациентите, които имат нужда от помощ, наистина ще я получат, а мнимите болни - не?
- Тази година на практика няма промяна. И преди, и сега текстът в закона по отношение на прогнозните бюджети на болниците е еднакъв, оттук нататък отговорността за прилагането му е на Надзорния съвет на НЗОК. Надявам се да няма напрежение сред лекарите и пациентите, но всяко ръководство на НЗОК носи отговорност за изпълнението на бюджета, така че задачата му е трудна. В промените на ЗЗО се предвижда осъществяването на съвместни проверки на институциите със съсловните организации, защото смятаме, че само специалистите от медицинските среди могат да са адекватни контрольори на колегите си. Ако ние не се самоконтролираме и не следим за ефективното изразходване на ресурса, няма как да се получат позитивните решения.
- Ако все пак се стигне до напрежение в системата заради лимитите, има ли шанс за актуализация на парите на НЗОК в края на 2015?
- Мисля, че този бюджет е оптимален, той е в рамките на това, което беше изхарчено през миналата година от болниците. Резервите са в рамките на нужните застраховки. По-скоро тук трябва да се оптимизират плащанията. Когато се даде възможност на НЗОК да договаря отстъпки за лекарствата, мисля, че поне в тази област няма да има преразходи. Тогава и в болничната помощ с въвеждане на по-ефективен контрол може да доведе до изпълнение на бюджета, без да пострадат пациентите.
- Следващите мерки за промяна на системата в каква посока ще бъдат?
- Сегашното коалиционно управление предполага обмен и баланс на идеи между коалиционните партньори. Промените ще бъдат инициирани от МЗ, най-вероятно ще касаят Закона за лечебните заведения, защото въпросът за здравната карта трябва отново да се постави на дневен ред и да се намери начин за въвеждането й. Максималният консенсус и волята за реализация на набелязаните цели са гаранциите за успех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай