Законни ли са договорите за АМ "Хемус"

Финансовият министър Асен Василев отговаря

Законни ли са договорите за АМ "Хемус" | StandartNews.com

Част от договорите за изграждането на автомагистрала "Хемус" могат да отпаднат, ако не отговарят на законовите изисквания. Това обяви финансовият министър Асен Василев, който беше изслушан на парламентарната комисия за ревизия на предишното управление.

По данни на държавното дружество "Автомагистрали", компанията може да изпълни само 3 км от "Хемус", а е поела ангажимент за 133 км.

Ако те декларират, че не могат да го извършат, ние трябва да преминем към обществени поръчки, с които трябва да го извършим, заяви Ивайло Денчев, и.д. изпълнителен директор на Агенция "Пътна инфраструктура".

Все пак има и други две възможности - да бъдат изпълнени започнатите поръчки с промяна на законодателството или да се увеличи капитала на "Автомагистрали", за да може да изпълни поетите от него ангажименти.

"Частта, където има незапочнали дейности трябва да се види какви са възможностите за връщане на авансите, целта е да си минат по нормалния ред през закона за обществените поръчки и да си спазваме закона", каза служебният министър на финансите Асен Василев.

Държавното дружество "Автомагистрали" е избрано без конкурс да построи магистралата, но тя пък е преотдала тази дейност чрез други договори, които са уж за доставка.

"Там строят наемателите, наемодателите, които са за доставка на материали и специфични дейности, каза Иван Станчев, изпълнителен директор на "Автомагистрали".

Именно това е и нарушението на Закона за обществените поръчки."Агенцията по обществени поръчки издаде методическо указание, да поясни за неразбралите закони, съвсем ясно и в картинки как трябва да се прилага", обясни Асен Василев.

Събраните документи по случая с "Автомагистрали" са предадени на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай