Добри новини за пенсионерите. Колко ще получават след нова година

Антикризисните добавки към пенсиите ще бъдат продължени и след 1 януари 2022 г., увери министър Гьоков

Добри новини за пенсионерите. Колко ще получават след нова година | StandartNews.com

Антикризисните добавки към пенсиите ще бъдат продължени и след 1 януари 2022 г., като месечният им размер ще е минимум 50 лв. Това обеща социалният министър Георги Гьоков вчера. По думите му, финансовият министър Асен Василев го е уверил, че има вероятност помощта да е дори с 10-12% по-висока от 50 лв., тоест около 55 лв., пише "Марица"

Гьоков уточни, че добавки ще има, докато има здравна криза и ограничителни мерки. Министърът заяви, че няма да има пенсионер, който след Нова година да получава по-ниска сума от тази, която взема сега с ковид бонуса от 120 лв.

Причината е, че от 25 декември влиза в сила гласуваната в края на лятото в предходното Народно събрание актуализация на пенсиите. Според нея коефициентът за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 1.20 на 1.35. Минималната пенсия се вдига от 300 лв. на 370 лв., а максималната - от 1440 лв. на 1500 лв.

Гьоков даде пример какво ще се случи с минималната пенсия, като уточни, че това се отнася и за всички останали пенсии. В момента хората с минимални пенсии получават 420 лева с добавката от 120 лева. От догодина тези, които са с минимални пенсии, няма да получават по-малко от сегашните 420 лева, уточни министърът, който е от квотата на БСП.

"Трябва да има решение за сближаване на пенсиите - старите с новоотпуснатите, всичко останало е несправедливо", каза Гьоков, като уточни, че във времето все повече расте разликата в пенсиите, които имат хората за един и същи труд.

Той коментира и заложеното в коалиционното споразумение обещание за безплатни детски градини и ясли. Според него мярката ще струва 200-202 млн. лв. на бюджета, но това не били много пари и затова може да бъде въведена още от 1 януари.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай