Добра новина за семействата с ученици

Нови правила за отпускане на еднократна помощ

Добра новина за семействата с ученици | StandartNews.com

Добра новина - през следващата учебна година за еднократната помощ за ученици ще могат да кандидатстват повече семейства. Доходен критерий няма. Право на подкрепа от държавата ще имат и децата, записани в частни училища, предаде БНТ.

Сега право на еднократна помощ за ученици имат семействата на деца, записани в първи и осми клас. Вече за нея могат да кандидатстват и родителите на ученици от 2, 3 и 4 клас.

В края на миналата година депутатите промениха правилата. Така от следващата учебна година право на помощ ще имат повече семейства с ученици.

"Такава помощ ще получават и децата записани във втори , трети и четвърти клас", казва Калина Ковачка - главен експерт в Агенцията за социално подпомагане.

За да получат помощта, семействата трябва да подадат заявление в социалната служба и да представят документ от училището, че детето е записано в съответния клас.

Документи ще се приемат до 15 октомври, а помощта ще се изплаща на два пъти. Половината - месец след подаване на заявлението, а останалата част - в началото на втория учебен срок.

Още не е ясно дали през новата учебна година помощта ще остане 300 лева.

През тази година помощ са получили близо 100 000 семейства на ученици, записани в първи и осми клас. Прогнозите са, че след промените подкрепа ще получат още около 160 хиляди семейства. Около 1100 родители ще трябва да връщат помощта, защото децата им имат повече от 5 неизвинени отсъствия за един месец, не са ходили на училище или не са продължили образованието си през втория срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай