Днес тамплиерите не са рицари на меча, а на духа

Днес тамплиерите не са рицари на меча, а на духа | StandartNews.com

Създаваме Велики приорати на Ордена в Русия и Украйна

Румен Ралчев,
Велик приор на Велик приорат България, генерал-майор о. р.

- Генерал Ралчев, как българските тамплиери ще отбележат 1150-годишнината от покръстването на народа ни?
- Още от самото си основаване Велик приорат България работи в тясно сътрудничество с Българската православна църква, което е и една от основните цели и задачи на Ордена - укрепване на християнската вяра. С наша помощ бяха реставрирани редица църкви в страната. Последното ни дело е новата църква в село Могила, Старозагорско, камбаните на която са дарение на Ордена, и която се надяваме, че ще бъде завършена през лятото. Под печат е книга на български историк, посветена на покръстването, засега ще запазя в тайна името на автора. Досега нашето издателство е отпечатало над 30 тома, посветени в една или друга степен на християнска тематика. И, разбира се, с наши средства на 12 май ще бъде открит паметник на българската азбука в Улан Батор. А на последния Магистрален конвент на Ордена, който се състоя в Тавора, Португалия, където е била последната резиденция на тамплиерите, представихме със скромна експозиция историята на покръстването на България. Нека всички разберат, че Орденът на тамплиерите не дрънка мечове и доспехи, а води борба за утвърждаване на християнските ценности. Съвременните тамплиери не са рицари на меча, а на духа.
В този смисъл се стремим да възпитаваме и младото поколение. Като част от честването на 900-годишнината на ордена през 2018 г. организирахме конкурс за детски рисунки "Рицарят тамплиер", в който участваха 12 000 деца от цялата страна. През май в София ще бъдат подбрани 150 творби. Авторите на трите най-добри ще получат стипендии от Ордена, а всички останали някакви награди.

- България има нов голям проблем - напливът от бежанци. Има ли опасност с потока емигранти да влязат и ислямски екстремисти?
- Орденът активно се занимава и с този наистина сложен проблем, събирайки хуманитарна помощ, която предаваме на Агенцията по бежанците. Мнозинството бежанци са мюсюлмани и е напълно реална опасността сред тях да проникват и т.нар. клетки на ислямски екстремизъм. За съжаление се оказа, че страната ни не е готова да посрещне това предизвикателство. Слаб е както като граничният контрол, така и този на бежанските лагери.

- Сблъсъкът между християни и мюсюлмани не е от вчера. Но днес сме свидетели и на кървав конфликт между две православни и славянски страни - Русия и Украйна. Как помагате за прекратяването му?
- Разбира се, Орденът не е в състояние да влияе на политиците, както някои си мислят. Но правим наистина всичко възможно да помагаме, най-вече с хуманитарна помощ. Буквално преди два дни в Житомир пристигна конвой с болнично оборудване и медицински консумативи, осигурени от Ордена. На българските тамплиери е поверено разпространението на Ордена на изток именно в Русия и Украйна. Техните представители вече присъстваха на съвета в Тавора, седяха на една маса и разговаряха съвсем дружелюбно и конструктивно. Ето в това е силата на истинските рицари - да запазват нормалните човешки отношения дори когато страните им са в конфликт. И за българския Велик приорат е особена чест на 8 юни в София да обяви официално създаването на Велики приорати на Ордена в Русия и Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай