Династията Романови на 400 години

Изложба показва вещи и картини на Александър Втори, Царя Освободител на България

Династията Романови на 400 години | StandartNews.com

София. Оригиналната експозиция "400 години династия Романови" в Дома на Москва в София показва фотоси на представители на императорската фамилия, лични вещи на Александър II и картини от епохата на Руско-турската освободителна война.

Сред експонатите са хусарски мундир, подарен на императора от съпругата му, фуражка и бричове, които той е носил през войната. Изложбата бе открита в присъствието на посланиците на Руската федерация, Беларус и Казахстан - Техни превъзходителства Юрий Исаков, Владимир Воронкович и Темиртай Избастин. Вернисажът е организиран от Военноисторическия музей в Плевен и Националната галерия за чуждестранно изкуство в София. В нейния фокус е Александър Втори, известен у нас като Цар Освободител. Руско-турската война е водена от чувство за съпричастност към поробения български братски народ, коментираха експерти по история.

Събитието е в рамките на юбилейната 135-а годишнина от Освобождението на България от османско владичество и възстановяването на българската държава. Михаил, основателят на династията Романови, е избран от Земски събор през 1613 г. след "смутното време " - периода на войни и вътрешни междуособици, въстания и глад в Русия. През XVII век в Русия започва да се развиват занаятите и търговията, да се изследват нови земи и да се формира културата и изкуството в духа на традицията. За това огромна роля изиграва цар Алексей Михайлович, вторият цар на династията Романови, човек дълбоко образован и религиозен. По време на управлението му строят и украсяват Кремъл като царска резиденция. В Москва и край града са построени летните дворци в Коломенское и Измайлово.

По време на царуването на Романови Русия значително разширява своята територия и се превръща в една от най-големите и най-проспериращите империи, дала на света блестящи постижения в науката, литературата и изкуството. 1917-а е последната за Романови. На 2 март Николай II абдикира. Императорът и семейството му са тайно екзекутирани през юли 1918 г. в Екатеринбург в Урал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай