Димов: Няма вредни вещества над нормата в Драговищица

Еврокомисар Кремену Вела ще постави въпроса пред Сърбия

Димов: Няма вредни вещества над нормата в Драговищица | StandartNews.com

Няма вредни вещества над нормата в българския участък на река Драговищица. Това съобщи екоминистърът Нено Димов. Тази сутрин той е имал среща по темата с премиера Бойко Борисов.

Последните данни от замерванията в българския участък показват, че за показателите олово, кадмий, никел, цинк, живак, цианид няма превишаване на нормите, уточни Димов.

Проблемът със замърсяването на притоците на река Драговищица в Сърбия, която се влива в Струма, предизвика протести в Босилеград. Въпросът бе повдигнат и в Европейския парламент- Евродепутатът Ангел Джамбазки сезира еврокомисаря по околна среда Кармену Вела.

Вела е поел ангажимент през март 2019 г., когато ще е политическият дебат "ЕС - Сърбия", да постави този въпрос пред сръбската страна, съобщи още Нено Димов.

Според българите от Западните покрайнини, и българските, и сръбските институции бездействат срещу замърсяването на реките в района с тежки метали, от близките мини. Затова бяха организирани и екопротести в Босилеград.

Правени са и две извънредни замервания на арсен, цинк, мед, желязо и манган, които също са под нормите, каза още министър Нено Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай