Дидо не дава хубава Яна на всеки

Сестрата на фронтмена на Д2 ще прави музикален театър

Дидо не дава хубава Яна на всеки | StandartNews.com

Питаш ли ги кой е "по-голям", откликват майтапчийски: "На сантиметри или на години? Или в гръдната обиколка? Защото там сме еднакви!". Те са Дидо от Д2 и сестра му - хубавата Яна, която той не би дал на когото и да е и на никаква цена, точно като в народната песен за хаджи Йово. Младата дама също е посветена на изкуството, а познавачи й предричат бляскаво бъдеще. Преди седмица Яна се дипломира в Нов български университет в специалност "Музикален театър", а сега ще защити магистратура по "Класическо пеене". На 20 юни беше дипломният й спектакъл по композиции на Курт Вайл. Дидо в този момент бил на концерт на любимите си Queens of the stone age в Берлин. "Първо ми каза, че рециталът е на 18-и, аз си купих билет за 20-и, а после го премести", пояснява той.

Дидо бил на година и половина, когато му съобщили, че има сестричка. Отначало не схванал какво го чака. Като го завели в родилното, се стреснал. "Имаме на снимка как съм се вкопчил в татко, а майка ни държи Яна". "На мен пък са ми разказвали, че си искал да ме шамаросаш. Била съм дебело бебе с огромни бузи, сигурно си ме мислел за чудовище", смее се Яна. Дидо си спомня, че доста дълго време бил в недоумение какво се случва. Усещал, че вече ще дели детското си имане с друг и това не му се нравело особено. Първите спомени, както подобава на хлапета с малка разлика в годините, са на бой, караници, постоянен "въргал". Като станали на 7-8, усетили, че съдбата ще ги понесе на крилете на музиката. Скачали по леглото, слушайки радио, той с ракета за тенис вместо китара, тя с дезодорант за микрофон. "Гледахме MTV, тя беше певицата, аз - китаристът. Пеехме и "Роксет", спомня си фронтменът на Д2.

От двамата той пропял пръв

Бил на 4, когато се научил да си пуска касета на "Бийтълс" и да се вживява в хитовете им, докарвайки думите на английски със завидно произношение. "Слушала съм му записите - наистина изпълнява вярно музиката и думите, без да е знаел езика. Моята първа песен пък е "Синеока теменужке". Майка много ни стимулираше да пеем. Когато отивахме на почивка, в колата пеехме на три гласа, а баща ни изпадаше в шок", разказва тя. "И по двете линии бабите и дядовците ни са музикални", допълва Дидо.

Спрели със спречкванията, като станали тийнове. Излизали заедно, вдигали купони вкъщи, а Дидо започнал да се държи покровителствено като истински по-голям брат. "Веднъж в градинката дойдоха яки хипари с китари, с дълги коси и пееха неприлични неща. Веднага се завъртяхме около тях. Стана ни интересно. После ни събираха всяка вечер по-малките деца от блока, палеха огън, пиеха гъмза и ни предлагаха и на нас", спомнят си те революционните времена. "Но отказвахме виното с отвращение", казва Яна, а Дидо уточнява: "Аз обаче не се отвращавах чак толкова".

Един път им хрумнало да изненадат приятно техните - събрали си рисунките, намазали ги с лепило "Рила" и ги наложили върху тапетите из цялата къща. Мислели, че ще се получи като в галерия. "Никак не им стана драго. Не постигнахме желание ефект", усмихва се Яна. Дидо допълва, че целели да зарадват родителите си и с кулинарни изяви, но понеже не били големи майстори, им поднасяли гадости от сорта на крем със сурови яйца.

Когато някой правел беля, се сочели един друг пред техните. Те обаче казвали, че бой ще ядат и двамата, така че Яна и Дидо, събрани от общата неволя, започнали да се покриват. "В един момент напълно започнах да се отнасям с нея като с по-малката ми сестра", признава Дидо. "Когато някой ме тормозеше в училище, му се оплаквах и виждах как на другия ден е хванал досадника за раменете и го строява", спомня си Яна.

Имали разрешение за пълна свобода

в общата стая - цялата била в плакати и рисунки. Спели на двуетажно легло, като Дидо бил окупирал горния етаж. Вечер Яна му четяла приказки и искала да си бърборят, а той отвръщал: "Айде мълчанка".

Като деца ползвали едни и същи касети - "Пинк флойд", "Бийтълс", докато не започнали да оформят индивидуални вкусове. Тогава вече си влияели един на друг. Тя слушала "Корн", "System of a Down", а той - "Дорс", Faith No More, Queens Of The Stone Age, и си менкали албумите. Веднъж Дидо си пеел So what на "Металика" и техните нахлули в стаята с въпроса: "Защо псуваш така?". Яна и Дидо притежавали само едно общо касетофонче "Хитачи" и го разнасяли постоянно из къщата. Всеки си имал определено време, в което да слуша своята музика.

Дидо наблюдавал отдалече с кого излиза тя и когато трябва, се намесвал, а понеже бил красавецът на гимназията, Яна често била атакувана от фенки. "Даже имаше и две-три от моя клас, които като го видеха, губеха ума и дума. Все ме питаха ще дойде ли на този или онзи купон", спомня си хубавата сестра на музиканта.

Дидо бил на 15, когато влязъл в първата си банда "Химера", а после се преместил и Яна го наследила -

станала фронтдама с още едно момиче

Изявявали се по бирфестове, на Джулая, били активни и в училищния хор. По едно време Яна си направила рок група - White gypsies, в стил джипси джаз. Сега казва, че само музиката вече не й е достатъчна и винаги е искала да вкарва и театър в пърформансите си. Тя ще изиграе още веднъж дипломния си спектакъл.

Дидо е написал ново парче - Without a warning. То е за двамата и скоро ще влязат в студио. "Винаги съм изпълнена с гордост, когато слушам брат си. В неговите изпълнения има заряд. Необходимо е да си нахален на сцената, иначе не става. Не можеш да кажеш на хората: "Ами аз, сега съм тук, искам да ви изпея нещо, ще може ли да ме чуете...", казва Яна. А Дидо добавя: "Сестра ми е много по-талантлива от мен".

И ако като деца са се дърпали за щяло и нещяло, сега всеки смята другия за най-довереното му лице. В напечени ситуации тя звъни първо на него, а той на нея.

"Чудя се как може да е толкова стабилен! Да не поиска помощ, а винаги да може да я предложи на другите", описва го Яна. "Не е така. При една раздяла споделих първо със сестра ми. За някои неща можеш да се излееш само с толкова близък като нея човек", обобщава Дидо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай