Депутатите разделиха пакета на касата

Депутатите разделиха пакета на касата | StandartNews.com

Ожесточени дебати предизвика законът за здравното осигуряване в народното събрание. Най-спорният момент в него очаквано се оказа идеята на здравното министерство да се раздели пакетът на НЗОК на две - основен и допълнителен. Въпреки острите критики от страна на ДПС, БСП и АБВ, текстът беше приет. С разделянето на пакета ще влезем в играта "тука има, тука няма" място за лечение, което е опасно за пациентите, заяви Таско Ерменков от БСП. С разделянето ще плащаме и здравна вноска, и за да ни приемат и лекуват.

Така ще се развие корупцията, заяви Ерменков. Кой ще поеме отговорност, ако някой пациент не получи веднага лечение и се случи нещо лошо с него. Това натоварва незаслужено съвестта на лекарите, допълни Тунчер Кърджалиев от ДПС. Според здравния министър Петър Москов обаче обвиненията са неоснователни. Доплащане има и сега и всички го знаете. Системата не функционира добре, това трябва да се промени, категоричен беше той. Според него смисълът на разделянето на пакетите е да се осигури финансиране на 100 % за 85 до 95 от заболяванията, които причиняват инвалидизация или смърт в момента. Какво ще се случи с останалите 5 %, които не влизат в този основен пакет, нима те не са важни, попита обаче Георги Кючуков от АБВ. Според него листа на чакащите действително има в развитите държави като Англия, но тя не е по финансови причини, както ще се прави у нас, а по медицински.

Въпреки острите нападки на опозицията и никой от ГЕРБ не поиска да вземе думата и да обясни защо партията подкрепя разделянето на пакетите. Едва след настойчивата подкана от страна на Таско Ерменков, на трибуната застана Семир Абумелих. И той обаче не успя да аргументира нуждата от разделянето на пакета на касата. Проблемите в здравеопазването са последтсвие от монопола на НЗОК. Разделянето на пакета не е най-доброто решение, но е сред техниките за справяне с проблема в бедните икономики, каза той. Депутатите приеха на второ четене и възможността здравната каса да сключва договори селективно с болниците от следващата година.

Това беше първата промяна в Закона за здравното осигуряване, която народните представители приеха още в сряда. Утре те ще продължат със спорния текст за увеличаването на квотата на държавата в Надзорния съвет на здравната каса. Здравната комисия не подкрепя текста на вносителя, приканвам колегите да гласуват за предложението на ДПС, АБВ и БСП да не се променя съставът на Надзорния съвет, каза от трибуната д-р Даниела Дариткова при представянето на текста в зала. Според нея здравният министър също е променил виждането си за идеята си да увеличи държавната квота в надзора на НЗОК. Надзорният съвет не работи добре, защото всяка година има нужда от актуализация на бюжета на НЗОК. Ако имаме усещането, че това е така, трябва да променим нещата, затова ще предложа друго решение за надзора на НЗОК, но това ще стане по-нататък, заяви обаче Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай