Демография: България е в "клинична смърт"

Имиграцията засенчва ниската раждаемост, твърди шеф на БАН

Демография: България е в "клинична смърт" | StandartNews.com

"България е в клинична демографска смърт. България изчезва", предупреди пред БНТ доц. Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАН.

„Въобще не става дума само за раждаемост", обясни той. По думите му, раждаемостта намалява с 3%. Освен това страната ни е на първо място в света по смъртност, изпреварвайки редица африкански държави. „Отрицателният прираст е най-голям в света", каза още ученият.

„Компонентите не са раждаемост и смъртност – те са имиграция, застаряване и т.н.", добави тя. „Тези 20 страни в света, които най-бързо изчезват, от тях 19 са бивши соцстрани. Това не може да бъде случайно – има някакъв фактор, който действа в тази посока", обясни доц. Иванов.

Освен това първите 7 страни по самоубийства в света също са бивши соцстрани. „България е на първо място по брой самоубийства", съобщи демографът. Същото важи и за опитите за самоубийства. При нас „успеваемостта" е най-висока – един на всеки три опита завършва със смърт. За сравнение, средната цифра за Европа е 1:7. Проф. Ивано обясни също, че има огромни разлики в смъртността у нас в зависимост от регионите. Най-ниска тя е в София, а най-висока в бедните населени места като тези в Северозапада, например. „Разликата е заради качеството на живот", посочи той.

„Въпросът е екзистенциален за България, България изчезва", предупреди ученият. По думите му, според чужди доклади, след 1944 са избити 6% от населението на България – носители на качествен генофонд, учени, общественици, интелектуалци. Според проф. Иванов, НСИ крие броя на циганите и казва, че са 300 000 - те просто изчезват. „Истината е, че циганите се увеличават на всеки 20 години с 2 пъти", обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай