Дамският гамбит на Борисов

Дамският гамбит на Борисов | StandartNews.com

Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл"

Не изключвам репликата на Бойко Борисов "Да се напънем да сложим жена за президент" да е случайно изпусната фраза. Ако се вгледаме в тази фраза, тя съдържа три основни послания. Едното е свързано с равенството на половете. Някой би видял в това изказване обида, както това стори Мария Капон. Но, от друга страна, то може да бъде прочетено и като насърчаване на участието на жени в политиката, тоест като т.нар. позитивна дискриминация. Второто и донякъде смущаващо е "да сложим", може би това по-скоро означава "да сложим за кандидат-президент", който евентуално да бъде избран от народа. Третото послание е притеснително за Росен Плевнелиев, защото означава, че ГЕРБ не гледа на него като фаворит за номинацията. Сегашният президент не би могъл да се пребори за втори мандат без решителната подкрепа на ГЕРБ.

Плевнелиев в момента се намира на исторически неблагоприятни нива на доверие. Всеки път, когато действащ държавен глава е влизал в текущия политически дебат, той е рискувал част от своята подкрепа. Това

се е случвало и на Желю Желев, и на Георги Първанов

Случи се и на Плевнелиев през лятото на 2013 г., когато той зае принципна позиция в синхрон с антиправителствените протести. Мнението му бе популярно, но тогава един срещу друг бяха изправени мащабни обществени лагери и президентът стана съпътстваща жертва на този конфликт. Доверието му тръгна надолу, после спадът спря и рейтингът му се стабилизира. Около 30% вярват на Плевнелиев, но 50-60 на сто нямат доверие в него.
Издигането на жена за президент би се приело добре от обществото по няколко причини. У нас на битово ниво патриархалните стереотипи не са разградени. В същото време на политическо ниво се вижда, че едни от най-одобряваните български политици са жени. Това се дължи най-вече на тяхната институционална роля, а не на женското им начало. Но това не отменя факта, че Кристалина Георгиева, Йорданка Фандъкова, Лиляна Павлова, Маргарита Попова, Меглена Кунева, Румяна Бъчварова, Цецка Цачева и Ирина Бокова се ползват с голямо уважение. Например Кристалина Георгиева, която винаги е имала висок рейтинг, се ползва и с бонус от мястото, на което се намира. Нейният пост е изваден от злободневието - престижен е и се намира в чужбина.
От друга страна, женското начало в обществения живот винаги препраща към подреденост, красота, слабост. По естествен път ние "лошите герои" не ги виждаме като жени, а почти винаги са мъже.

Когато казваме, че жена президент би се възприела добре, трябва да си даваме сметка, че нито една от горепосочените дами няма точната характеристика на държавния глава. Президентът е тежка категория политик - по-бавен, многозначителен, дипломатичен. Добрите ни жени политици обаче са от инструментален и мениджърски тип. Виждаме какво се случва, когато един мениджър стане президент - не му се получава много добре. Справка - президентът Плевнелиев. Ти си свикнал на ежедневно действие, на повратливост и енергичност, а изведнъж заставаш в поза, в която трябва да говориш малко и да казваш неща, които определят хода на нацията за половин година напред.

Не се получава, тъй като си прекалено хиперактивен

Наскоро си позволих шеговито да определя като "пълзяща феминизация" наличието на толкова много харесвани жени в политиката. Този процес се дължи донякъде на това, че представляват нежния пол, но най-вече на умението им да си вършат добре работата. Феминизацията е най-силна в ГЕРБ, но има достатъчно време, ако някоя от жените в партията се очертае като силен кандидат, да бъде и "отстреляна". Спомняме си, че навремето Борисов обяви Цветан Цветанов за най-силния кандидат-президент и изведнъж късметът му изневери. Въпреки всичко продължавам да смятам, че премиерът не мисли за жени президенти, а за себе си. Борисов не изключва този вариант, а и явно му харесва помирителната и диспечерска роля, която в момента изпълнява и която прилича на президентската. Вече не живеем в двуполюсен, а в еднополюсен модел, където всичко, дори и опозицията, се върти около Борисов. Като че ли най-логичното нещо е този полюс да заеме мястото на държавен глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай