Дадохме огнен курбан на безхаберието

Загиналият лесничей Антон Гръбчев се канел да даде годежен пръстен на любимата. Майка още го чака, каза брат му

Дадохме огнен курбан на безхаберието | StandartNews.com

* Загиналият лесничей Антон Гръбчев се канел да даде годежен пръстен на любимата. Майка още го чака, каза брат му

* 90-годишната баба Мария бе изведена от горящата си къща в последната минута. Баба Тина плаче за 14 загинали овце

"С огъня шега не бива". Това е един от първите уроци, които научават децата от как свят светува. Защото само на човека му е дадено да владее огъня и единствено той носи отговорност, ако изпусне тази стихия.

В августовската жега за пореден път станахме свидетели как човешката немарливост и безхаберие събуждат огнен ад. Но освен хилядите декари изгорели гори, изпепелените къщи и другите щети, дадохме и огнен курбан.

Двама мъже загубиха живота си на 4 август, защото се оказаха сред пламъците.

34-годишният Антон Гръбчев и 48-годишният Валери Димитров бяха лесничеи в Югозападното държавно предприятие. Още един техен колега се бори за живота си в "Пирогов" с 24% изгаряния, като 5% са дълбоки. Лекарите уверяват, че състоянието му е стабилно.

Звеното на горските в Петрич било надзорна група, но служителите се озовали в огнената стихия.През нощта на понеделник срещу вторник пламнал пожар между селата Петрово и Голешово.

Пламъците били овладени, след което на място били изпратени служители на Югозападно държавно предприятие, за да наблюдават ситуацията. Към 16,30 часа обаче излязъл вятър и огънят отново се разгорял.А в сряда след обяд на горска пътека в местността „Св. Илия“ в района на село Голешово били открити телата на двамата  лесничеи.  

"Те бягаха, но огънят ги застигна и ги прегърна"

сподели свидетел на инцидента.

Загиналите служители са опитни, с 5-годишен стаж, увери пред БНТ директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов. Според него те не са имали шанс да се спасят, тъй като пожарът много бързо е преминал от низов във върхов и това е струвало живота им.

Тепърва прокуратурата ще разследва каква е причината да пламне гората, дали мъжете са били екипирани за ситуацията, дали са били инструктирани.

Но разследването няма да върне двамата мъже, нито ще утеши близките им.  

Лесничеят Антон Гръбчев е бил пред годеж, купил пръстен и имал намерение тези дни да предложи брак на любимата си, разказа брат му Иван Гръбчев пред бТВ. „Майка ми още чака той да се прибере“, добави мъжът.

И разказа, че брат му се страхувал от огъня, защото когато бил на 3 години се изгорил с вряла вода. “Не му даваха шанс, но без операции, по чудо се спаси тогава. Беше толкова изплашен, не знам как се е случило, че се е озовал в огъня”, спомня си почерненият брат.

За Валери Димитров, който е и общински съветник в ОбС-Кресна, приятелите казват, че е всеотдаен, отговорен и човек с голям опит. Те не могат да повярват в нелепата му смърт. Според близките му Валери е бил изненадан от нещо непредвидено и затова се е случила трагедията.

Те призоваха да се помисли за защитно облекло за горските служители, които наравно с пожарникарите се борят с огнените стихии. Но се налага да гасят огъня с голи ръце и без да са обучени.

В Сандански, Петрич и Кресна бе обявен ден на траур.А битката с пожара продължи, като към лесничеите и пожарникарите се присъединиха и доброволци.

И докато гората над Сандански гореше, в сряда пламна и Старосел.

Пламъците тръгнали от близката борова гора в местността Ральова поляна и веднага захапали крайните къщи. Паникьосаните хора звъняли на 112 и на кметицата, която веднага повикала пожарната."Ад под небето край Старосел. Пази Боже!", сподели в социалната мрежа снимки от сташното бедствие Диана Василева.

Веднага започна евакуация на хората.Огънят бързо се разрастваше и привечер вече 10 къщи бяха засегнати, 6 от които напълно изпепелени. Пожарникари и доброволци се бореха с пламъците, но заради вятъра те се разрастваха бързо - навътре към селото и към гората по посока Красново.

На място пристигнаха да помагат военни, в гасенето се включи и хеликоптер "Кугър" от Крумово.

Но за разлика от Сандански, тук трагедията бе избегната като по чудо. 90-годишната баба Мария Нейчева от Старосел бе изведена от дома си буквално в последната минута от свой съселянин.

Жената се опитвала да спаси дома си, в който е минал целият й живот

"Видях по телевизията, че показват как Старосел гори и веднага хукнах насам от Карлово. Оказа се, че и бабината къща е напълно изгоряла. Слава Богу, че тя е жива и здрава", обясни внучката на останалата без подслон баба Мария. Тя отведе възрастната жена в Карлово.

Баба Тина пък изгуби 14 от овцете си. Жената успяла да спаси 10, а едно от животните издъхнало от раните. "Беше страшно, всичко стана за минути", разказа съкрушената жена.

Спасиха 90-годишна баба от пламъците в Старосел, селото в са...

До вечерта огънят бе почти напълно угасен, но на места продължаваше да тлее. Притеснени хора пръскаха с маркуч пред домовете си, защото се бояха вятърът да не прехвърли искри към тях.

"Изкарахме трудна нощ. Не сме мигнали от страх да не пламнат отново къщите", разказа на другия ден Петър Вълчев. Той обясни как за секунди щял да изгуби в огъня съселянина си Ненко Дойчев. "Тръгнахме да къртим вратите на големите къщи, които горяха, за да влезе пожарна по-бързо и да пресечем пътя на огъня.

От жегата обаче Ненко падна с кирката и щеше да се задуши

ако не бях го измъкнал навън", разказа Вълчев пред "Марица".

Той обясни, че към 22 ч. отново се възпламенила къща и повикали пожарна.И в трагедията лъсна проблем - Старосел няма достатъчно вода. Затова към селото са били пренасочени водоноски, които е трябвало да мият улиците на Пловдив. А пет огромни камиона с вода са останали на пост близо до крайните къщи и боровата гора, откъдето пожарът тръгна.

Огненият ад, сполетял Старосел,

трогна хиляди българи в страната и чужбина

Десетки обаждания получил кметът на селото Матея Гудев с въпрос за номера на набирателна сметка, на която да дарят суми за възстановяване на изгорелите къщи и подпомагане на собствениците им.

Служители от социалната служба в Хисаря обикалят адресите на пострадалите и описват щетите. Вероятно хората ще получат еднократна социална помощ.

Заради огненото бедствие служебният премиер Стефан Янев свика спешна среща с министри в сряда. На нея беше решено да се забрани паленето на стърнища със заповед на земеделския министър Христо Бозуков.

А Янев призова всички българи да не допускат риск за избухване на пожари. "Призивът е към всички граждани, към всички българи, като започнем от областни, кметове, служители на горски стопанства, на пожарната, военни и т.н. Призивът ми е към всеки български гражданин – бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се получават условия за създаване на пожари!“, каза Стефан Янев. Според него човешката дейност е в основата на тези пожари.

Директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов обясни, че сателитните прогнози на “Коперник” показват, че почти цялата централна част на България, включваща и Югозападна България, остава под екстремен риск от пожари. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай