Да се преборим за важен ресор, а после да дадем име

Да се преборим за важен ресор, а после да дадем име | StandartNews.com

Макар и в оставка, кабинетът може да предложи еврокомисар, казва Илияна Йотова

- Г-жо Йотова, само преди два дни премиерът Пламен Орешарски заяви, че ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външна политика. С оглед преговорите на върха може ли т.нар. външен министър на ЕС да не е социалист?

- Доколкото успях да получа информация, не е имало официална номинация от г-н Орешарски за г-жа Кристалина Георгиева за какъвто и да е пост. Всъщност аз очаквах от тази среща на 16 юли много повече резултати. Очаквах, че г-н Юнкер ще представи на премиерите и правителствата своите няколко приоритета, въз основа на които ще подреди и бъдещия състав на комисията. Ще каже кои са за него най-важните неща и къде той ще търси съгласие между държавите членки. След всички изслушвания г-н Юнкер каза, че за него най-важни ще бъдат растежът и социалната политика.

Очевидно това ще бъде и един от най-важните комисари в следващата ЕК. Знаем по предварителна информация, че сериозни надежди в това отношение имат Франция и Германия. По моя информация единствената реплика, която г-н Орешарски е отправил, е, че ако България получи поста на Върховен представител по външна политика и има покана към Кристалина Георгиева, нашето правителство ще изпрати това предложение. Все още не е късно България да отиде на следващото заседание на Съвета на 30 август с няколко листчета в джоба си. Да извоюва един много сериозен ресор за България, от който зависят конкретните политики в ЕС. На този етап мога да кажа, че мястото за върховен представител ще бъде за социалистите и евентуално председателят на ЕС ще е от ЕН, спори се за мястото на председател на еврогрупата.

- Реалистично ли е малка България да има външен министър на ЕС?

- Според мен не, защото тези високи постове в ЕК са плод на много сериозни разговори между политическите формации. Така че още от самото начало този пост да е определен за г-жа Кристалина Георгиева ми се струваше доста нереален. И продължава да ми се струва доста нереален въпреки кампанията в тази посока.

- Какъв ресор може да получи според вас страната ни?

- Веднага казвам три позиции, които ще бъдат изключително добри за България - ресора по разширяването, по имиграцията, по регионалното развитие.

- Червени депутати смятат, че е редно да бъде предложен социалист за еврокомисар, защото правителството е с партия мандатоносител БСП?

- Нещо ми се загуби тази нишка, честно казано. Аз очаквах след консултациите при президента да има максимално национално съгласие по отношение на следващата ни кандидатура, както и публично обсъждане. И в крайна сметка г-н Орешарски да отиде с няколко варианта. Защото фигурата на комисаря е изключително важна за държавата ни.

- От Изпълнителното бюро на БСП излезе неофициалната информация, че партията е зад номинацията на Кристиан Вигенин, така ли е?

- Не успях да присъствам на последното заседание, защото бях в Страсбург, но пак ще повторя тезата си, че България този път преди всичко трябва да се пребори за ресор. И след това да потърсим най-подходящата кандидатура. Но обикновено става точно обратното и винаги има опасност да попаднем в ситуация "Румяна Желева", която стана нарицателно. Затова през следващите две седмици правителството има изключително важна задача. Първо, да събират всякаква информация за преговорите в Страсбург и едновременно с това да има специално назначени хора, които да имат пряка кореспонденция с кабинета на вече г-н Юнкер. Да се провеждат разговори формални и неформални, за това кой е периметърът, в който България може да се вмести като ресори за следващия мандат на ЕК.

- Означава ли това, че оставката на кабинета трябва да се случи, след като бъдат направени номинациите?

- Кабинетът може да бъде и в оставка и пак да бъде изпратена номинацията. В това няма нищо неправомерно и нищо страшно. Но колкото по-бързо си извоюваме своето място в следващата ЕК, толкова по-добре за нас. За да не се окаже, че България ще остане в позицията да има комисар в ресор, който е останал и не е поискан от друга страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай