Да кукуригаш на Петльовден

Българските политици не спират да се занимават с това, което не разбират, смята Руслан Йорданов

Да кукуригаш на Петльовден | StandartNews.com

Навремето Ленин мечтаеше всяка готвачка да умее да управлява държавата. Ако по чудо днес мумията на пролетарския вожд се събуди и дойде в България, ще види, че блянът му се е сбъднал. Масовото тв облъчване и в неделния ден показа, че управленският ни елит е съставен от хора със съмнително образование, които се занимават с всичко друго, но не и с това, от което евентуално разбират.

Навръх 2 февруари, баш на Петльовден, почти всички видни дейци се разкукуригаха като петли на бунище.
Бойко Борисов например използва светлата дата, за да извърши разбор на държавния бюджет за 2014-а и да прогнозира финансова катастрофа в следващите година-две. Лидерът на ГЕРБ обвини сегашния кабинет за неща, които той самият проповядваше и вършеше като премиер, а именно - запазване на ниските данъци с цената на опоскване на фискалния резерв и взимане на заеми за връзване на харчовете в хазната. Експремиерът, по негови признания, е понаучил това-онова за тънкостите на бюджетното планиране по време на среднощните беседи със Симеон Дянков,

придружени с гледане на мачове и пляскане на карти

Светът е тесен за неговата ренесансова душа и Борисов тръгна да се изявява в битността на финансов експерт, вместо да се ограничава като пожарникар, полицай, каратист, футболист, художник, кучкар и изтъкнат душевед.
На хорото се хвана и Сергей Станишев, който същия ден, Господи помилуй, тръгна да разправя вехти вицове на изнервените от студа репортери. Анекдотът му гласеше: "Пред щаба на АБВ пред НДК стои един човек с бял плакат, на който нищо не пише. Питат го: Ти какъв си? - Ми аз съм социалист и протестирам срещу АБВ. - А защо нищо не пише? - То всичко е ясно."

Като изключим обстоятелството, че чувството за хумор и разказваческият талант не са сред силните качества на лидера на БСП и ПЕС, остава въпросителната защо преразказва дисидентски вицове от късния соц в нова премяна. В оригиналния вариант на историята става дума за политически затворник, който пускал бели позиви срещу БКП.
От съревнованието по чудатости не изостана и Волен Сидеров, който

се изяви като атомен физик и геостратег

и възкреси от небитието бляновете за рестартиране на III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй". Според лидера на "Атака" затварянето на двата реактора е незаконно, понеже нямало решение на Еврокомисията за спирането им. Следователно, можем да си ги пуснем отново. Ако Сидеров си беше направил труда да провери, лесно щеше да открие, че условието за закриването на III и IV блок е твърдо заложено в Договора за присъединяване на България към ЕС. И ако някой има сериозно намерение да предоговори клаузата за АЕЦ "Козлодуй", трябва да убеди парламентите и правителствата на 27-те страни-членки. Волен, който преследва по кръчмите и самолетите посланиците и културните аташета на чужди държави, едва ли би бил най-подходящият преговарящ за тази цел.
В суматохата случайно се включи и позабравеният Симеон Сакскобургготски, който излезе с мъгляво и объркано послание по въпроси от общ характер. Тръгвайки от "асоциалното поведение на наш политически лидер" /вероятно има предвид Сидеров/, царят предупреждава за опасността от "диктатура на малцинството" - политическа сила с незначителна подкрепа сред населението да налага своите критерии. По-нататък основателят на НДСВ изтъква като лош пример Партията на педофилите в Холандия и се обявява срещу "своеобразната мода на бунтовете" и "протестите за всичко". Централната мисъл на посланието така и не се изяснява, но пък духът му прилича на наставленията на котарака Леополд: "Ребята, давайте жить дружно!".
Картината няма да е пълна без Росен Плевнелиев, който още в събота

ловко вдигна летвата на странните откровения

На обявения ден за почитане на жертвите на комунистическия режим президентът призова най-накрая да бъдат извадени досиетата на Държавна сигурност, да прочетем честно историята и да затворим страницата. Докато се е занимавал със строеж на бизнес-паркове и инвестиционна дейност, Плевнелиев изглежда е пропуснал някои събития - досиетата бяха отворени още през 2006 г., въпреки че и до днес не всички документи са предадени на специалната Комисия. Отделно, Държавният архив публикува в интернет явните и тайни протоколи на Политбюро и ЦК, а от бюджета ежегодно се отделят милиони за поддръжка на тези читални, хранилища и проучвания. Хубаво е, че държавният глава напомня за предателствата по "македонския въпрос" и "16-а република" при тоталитаризма. С това той изостава само с 24 години от първите демократи, които повдигнаха болезнените теми и тръгнаха да търсят истината. Общото между всичките разногледи изявления и речи на водещите ни политици в неделя е, че те нямат почти нищо общо с проблемите на днешния и утрешния ни ден. Представляват нескопосани опити за политическа пропаганда в навечерието на евроизборите и преследват конюнктурни цели - да залъжат по някой глас или да омаскарят опонентите си. Но кога да изкукурига човек, освен навръх Петльовден !

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай