COVID-19 нанася тежък удар на туризма в София

Ще рекламират София като сигурна дестинация, заради малкия брой заболели

COVID-19 нанася тежък удар на туризма в София | StandartNews.com
  • Ще рекламират София като сигурна дестинация, заради малкия брой заболели

Столицата ще изгуби от 50% до 80% от приходите си в туризма, заради кризата, породена от COVID-19. Това стана ясно от данни на директора на ОП „Туризъм“ Иво Маринов, изнесени пред транспортната комисия в Столичния общински съвет, пише „Монитор“.

„В зависимост от бързината на смяната на извънредните мерки и възстановяване на полетите от и до София, различните подсектори ще отбележат спад в приходите между 50 и 80%“, заяви Маринов. Той припомни, че в актуализацията на бюджета на града бе заложено намаляване на приходите от туристически данък в размер на 600 хил. лв.

Маринов отчете, че през април 5015 български и чуждестранни туристи са посетили столицата. От началото на май до вчера те са 3463. По данни в писмото на Маринов представено в транспортната комисия в СОС става ясно, че регистрираните нощувки на гости на столицата през април 2019 г. са 112 356, а през май - 127 875.

Маринов съобщи, че ще се водят разговори с нискотарифните авиокомпании и редовните линии за по-ниски цени за реклама. Целта е София да се представи като сигурна дестинация, заради малкия брой на заболели от коронавирус. Преговори ще се водят и с Летище София, основни хотели, ресторанти, молове, музей за препопозициониране на столицата като дестинация.

"Моментът е подходящ да се рекламира и налага като дестинация София сега, когато е по-евтино, докато хората са си вкъщи, гледат и четат. Проучванията показват, че огромна част от търсеното съдържание по време на карантина е за пътувания и атракции. Има редица проучвания от Китай, които показват промяна в търсенето и заявения интерес към дестинации съобразено с активността им по време на карантината", се посочва още в писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай