Чуждите инвестиции удариха 6-годишен връх

Чуждите инвестиции  удариха 6-годишен връх | StandartNews.com

Политическата и икономическата стабилност са основни фактори за повече вложения

Работим по 14 проекта за 400 млн. лева и 3000 нови работни места, казва Стамен Янев

Стамен Янев е изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ). Попитахме го стана ли страната ни отново привлекателна за чуждите капитали и какви мерки се вземат за привличането им

- Господин Янев, може ли България да се определи като атрактивна инвестиционна дестинация към този момент?

- Смело мога да твърдя, че България наистина е атрактивна инвестиционна дестинация. Фактите и резултатите от миналата година доказват това наше твърдение. През 2015 г. всъщност отчитаме шестгодишен връх на преките чуждестранни инвестиции, привлечени в България, което в цифри е около 1 млрд. и 600 млн. евро. Това, сравнено с 2014 г., е близо 22,5% ръст. Ние се надяваме, че ще запазим темпото и през 2016 г. Отново тенденцията ще бъде най-атрактивни да са секторите машиностроене, автомобилостроене и аутсорсинг на бизнес процеси. Едни

по-атрактивни ниши също биха могли да бъдат хранително-вкусовата промишленост, туризмът

химическата индустрия, биоземеделието. Възможностите, които дават минералните извори в България за едно модерно и наистина развито съчетание между туризъм и здравеопазване като услуга, насочена към възстановяване на хората, също биха могли да бъдат част от сектори и ниши, които биха могли да привлекат инвеститори.

- По какви проекти работите?

- Един от първите сертифицирани проекти, на който всъщност другата седмица ще му бъде връчен сертификатът, е "Интегрейтед Микро-електроникс България". Това е доста атрактивна инвестиция, като се влагат 7 млн. 626 хиляди лв. и ще се открият над 400 нови работни места в сферата на автомобилостроенето. Хубавото е, че е

в район с висока безработица - Ботевград

Към настоящия момент мога да кажа, че работим по сертифицирането на 14 нови проекта, които в следващите 2-3 години следва да донесат нови 400 млн. лв. на България и над 3000 нови работни места.

- С положителните данни от миналата година може ли да се прогнозира, че за 2016 г. ще се отчете нов ръст на чуждестранните инвестиции у нас?

- Ако следваме темпото, което сме задали през 2015 г., запазим политическата стабилност и всяка една от отговорните институции в страната си върши своята работа - защо не. Двете основни политически партии, които формират управляващото мнозинство, са набелязали 40 на брой мерки, които следва да предприемат и да изпълнят през 2016 г. Считам, че това би гарантирало основен фактор за привличането на инвестиции - политическа и икономическа стабилност. Защото именно по този начин ние можем да изпълним формулата за успех на повече инвестиции, а именно - ниска данъчна ставка и предвидимост на правната система.

- А кои са най-атрактивните райони за инвестиране у нас?

- София привлича голяма част от инвеститорите. Трябва да отчетем факта, че през изминалата година един от сертифицираните проекти беше в район с висока безработица - Карлово. Считам, че можем да отчетем интерес към различни райони. Утвърдените райони около големите градове привличат доста инвеститори, университетските центрове - също, с цел по-лесното намиране на квалифицирана работна ръка.

Голям потенциал също имат и районите в Североизточна България

Ние се опитваме да изравним регионалните дисбаланси и да привлечем инвеститори към районите с висока безработица. Факт е, че от тази година ние започнахме да даваме разрешение за освобождаване от данък при реинвестирана печалба в райони с висока безработица. Което пък допълнително ни дава възможност да привличаме, изпълняваме и контролираме процеса по локализиране на определени инвеститори в определени региони.

- Какви облекчения или насърчителни мерки могат да се изготвят, за да се привлекат повече чуждестранни инвеститори?

- Към настоящия момент законът за насърчаване на инвестициите предлага стандартен пакет от насърчителни мерки за всички инвеститори. Най-общо могат да бъдат групирани в три основни групи. Първата е свързана с това да се преодолее бюрокрацията и да се ускорят административните процедури. Втората група от мерки е свързана с това да се предоставят държавни или общински имоти без търг или конкурс при пазарни условия, без да ощетяваме по някакъв начин държавата или общината. Третата група от мерки е свързана с това да се даде

финансова безвъзмездна помощ до 50% за проекти, свързани с развойна дейност и образование

и до 10% за проекти, свързани с производство. Като главно тази финансова помощ се изразява в три основни групи - да се заплатят осигуровките на новонаетите лица, да се заплати обучението на новонаетите или да се изгради публичната инфраструктура към съответния инвестиционен проект. Под ръководството на министър Лукарски се работи и по изготвянето на нови проекти за нови закони за иновациите и съответно закон за индустриалните паркове и технологичните паркове, където евентуално да могат да бъдат предвидени различни видове насърчителни мерки. Така че БАИ да бъде проактивен оператор в договарянето, изпълнението и контролирането на съответния пакет от насърчителни мерки. И той да бъде адекватен на самите инвеститори, било то малки или големи, с цел да отговорим на техните нужди.


- Скоро подписахте меморандум за сътрудничество с Българо-испанската търговска камара и се откри Индийско-българска бизнес камара. Какви са конкретните ползи от тези събития?

- Ползите от такъв тип действия могат да се обобщят грубо в две основни неща. Първото - в крайна сметка ние като БАИ по този начин

разширяваме своята мрежа от контакти и от потенциални наши съмишленици, партньори

свързани с това да привличаме инвеститори. Това са обединения на бизнеси, хора, които познават отделните култури и държави. И по този начин ние бихме могли по-интензивно да намираме различни видове инвеститори и целенасочено да привличаме инвеститори от такива държави, които излизат на картата като основни играчи на глобалната икономика или са приоритетни за нас като държава. Второ - да унифицираме говоренето по отношение на България като инвестиционна дестинация. Това е полезно и ние можем да имаме единен системен подход по отношение на инвеститорите от различните държави, които проявяват интерес към България.

- Какви са целите пред БАИ за 2016 г.?

- Подготвили сме си един екшън план да изградим цялостна мрежа между търговските камари на различните държави с цел обмен на информация и насочване към конкретни инвеститори, изграждане на добра комуникационна мрежа с дипломатически и консулски представителства. За да може, когато дойде един инвеститор от дадена държава, наистина да мине последователно през различните организации с цел да му се представи пълна и последователна картина за това какво представлява България и какви възможности дава. И

да се чуе мнението не само на държавните институции, но и на бизнес организации

Основна цел е да привлечем максимално повече инвеститори през 2016 г. Ще се опитаме сертифицираните проекти да са поне двойно повече. Ще работим активно за изграждане на мрежи между различните заинтересовани организации. Поставили сме си цели с конкретни компании да започнем разговори и да стигнем до някакъв етап големи престижни инвеститори с визия за своето разширяване да ги привлечем у нас. Целта ни е да работим интензивно всеки месец, всяка седмица, всеки ден, за да постигнем това, което премиерът Бойко Борисов си постави като цел - да имаме добър ръст от 4-4,5% в икономиката на страната. Струва ми се, че това е постижимо. Работим и по още 28 проекта, които са с възможност да бъдат сертифицирани или да извървят своя път до подаване на заявление пред БАИ с цел сертифициране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай