Честит празник! Да помним легендата за Кубрат

Тази година България чества 1340 от основаването си

Честит празник! Да помним легендата за Кубрат | StandartNews.com

143 години свободна България!

Честит Национален празник, българи!

На 3 март отбелязваме Освобождението на страната ни от османско владичество. На този ден преди 143 години е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на Руско-турската война от 1877- 1878 г. Тази дата отбелязва началото на Третата българска държава.

ВИЖ ОЩЕ: За българите Трети март е денят на единението

За първи път Трети март се чества през 1880 г. - две години след Освобождението - като Ден на възшествието на престола на император Александър Втори. Две години по-късно - през 1882 г., Държавният съвет приема "Списък на неприсъствените дни в Българското Княжество". В него за първи път е записано, че денят 19 февруари се чества като ден на "Заключаването на С. Стефанский договор".

От 1888 празникът 3 март започва да се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като национален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод на 100-годишнината от Освобождението. Десет години по-късно, през 1988, той става официален празник, а през 1990 г., когато в България започнаха промените, с решение на Великото народно събрание, датата бе обявена за национален празник на страната.

Нека сведем глави пред подвига на хилядите знайни и незнайни войни оставили кръвта си по бойните полета на свободата ни. Но и нека с гордост да си спомним, че страната ни единствената в Европа, която никога не е сменяла името си. Нещо повече - дали сме на света първия град, първата солница, първото злато, най-стария християнски манастир...

Тази година България чества 1340 от основаването си. В дни на изпитания, когато обществото ни е крайно разделено, нека си спомним легендата за Кубрат и неговите синове, които ханът извикал на смъртния си одър. Всеки от младите и силни мъже можел да случи една по една пръчките от наръча до огнището. Но никой не успял да прекърши наведнъж целия сноп.

"И вас, ако се разделите след моятасмърт, един по един всеки ще ви пречупи. Ако сте заедно като този наръч пръчки, никой няма да може да ви победи", оставил завета си мъдрият владетел.

Живеем във време, в което повече от всичко имаме нужда от съединение, което прави сила!  

Честит празник, българи!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай