Черногорец ни засрами с почитта си към знамето. Кой е Исмаил Абазович

Една поучителна история за патриотизъм

Черногорец ни засрами с почитта си към знамето. Кой е Исмаил Абазович | StandartNews.com

Един черногорец ни засрами с любовта си към България и преклонението към знамето и героите ни. Исмаил Абазович, който твърди, че се чувства наполовина българин, издигна най-голямото знаме в София. То се издига на 45 метра височина и посреща всеки, които влиза в столицата на "Околовръстното шосе" в "Младост" 4.

Това е третото подобно знаме в София – лична кауза на Исмаил. Той финансира всичко – от изработката до мащабния пилон.

Българите аплодираха Исмаил още през 2020 г., когато в индустриалната зона на София във Военна рампа едно огромно българско знаме се развя в небето. В деня, в който отбелязахме 147 г. от трагичната смърт на Апостола на свободата Васил Левски, трибагреникът ни гордо се развя в небето, символ на саможертвата, която трябва да е в сърцата на всички българи. Това отново бе акция на Исмаил Абазович. Тогава той издигна първия си пилон за националното ни знаме.

Кой е той? Исмаил е родом от Черна гора с баща мюсюлманин и майка християнка.

След 40 г. в Турция, той премества семейството и бизнеса си в България. Още през 2020 г. Исмаил каза, че иска да издигне още пилони за знамето ни.

"Да имаме още едно знаме в друг квартал - имаме едно на Околовръстния път, сега с новата фабрика да имаме още едно. От сърце, ако е възможно във всеки квартал по едно знаме да имаме. И най-голямото знаме да е от нас, за да се чувстваме по-добре, да ни е по-хубаво - това искаме", каза тогава пред "Офанзива с Любо Огнянов" Исмаил. Той все още смесва сръбско-хърватски с български, но българският му вече е отличен. Първият пилон е висок 36 метра и тежи 6 тона, като под пилона са положени 30 тона бетон, плюс един тон арматура. Сегашният е най-голям – 45 метра.

Издигането на толкова голям пилон за знаме струма към над 10 000 евро.

"Да, парите са от моя джоб, но аз вярвам в нещо, а първото, което една държава трябва да има, е знаме", казва черногорецът. "Държава, която няма знаме, това не е държава, затова знамето трябва да се показва навсякъде", отсича той.

"Знамето е знак и затова от началото още много обичам и българското знаме ми е на сърцето - много го харесвам и правя това от сърце", споделя Исмаил.

Няколко месеца продължава подготовката, изработването и вдигането на пилона със знамето, целият проект и поръчка е на Исмаил. Синовете му увековечават със запис вдигането на второто огромно знаме, което баща им издига в София - първото е прочутият му знак на Околовръстното шосе, който се вижда от километри.

"Има много хубави хора, които спират с колите и ме питат, искат да ми помогнат - с 50 лева, 100 лева, 30 лева, вярвайте ми", споделя с усмивка Исмаил, който в замяна ги кани на кафе. "Има много такива хора и много се радват, хората такова нещо не са виждали, в този квартал са само фабрики и ме питат - "какво правите", а аз - "от сърце го правим, това е хубаво нещо", казва той.

По думите му досега е бил под наем, но сега вече е закупил мястото и затова е вдигнал знамето: "Защото това е мое място!"

Местната община не само не създала никакви проблеми на инициативата на черногореца, но и идеята много се харесала, казва той.  И доверява: "Не трябва да си роден в една държава, но когато я харесваш, това е твоята държава, такава дума имаме. Аз чувствам България като моя държава, аз ще поканя общината да видят и ако дойдат, много ще се радвам".

Според него хората тук, в България, са по-различни, а общото за балканците е това, "че ние още имаме сърце, Европа няма сърце, Европа е като машина". "В Европа вярват в едно нещо, имат закони, но ние можем понякога да променим законите, за да живеем както трябва", усмихва се Исмаил.

За престоя си в България казва: "Мисля, че България е добре, все напред върви - така се чувствам и така виждам, и България ще може да се оправи!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай