"Черен Осми март"с протест срещу насилието

С протест пред Съдебната палата в София

"Черен Осми март"с протест срещу насилието | StandartNews.com

С протест пред Съдебната палата в София беше отбелязан Международният ден на жените. Събитието премина под мотото "Черен Осми март" заради семейства, почернени заради домашно насилие. 

"Искаме за пореден път да напомним, че в нашата държава има огромен проблем със законодателната рамка и с правата на жените и особено на жените, пострадали от насилие.

Искаме да напомним колко много човешки животи изгубихме, за колко много още не знаем и колко са в риск да бъдат погубени", каза пред Dir.bg организаторът Христина Зарева  основател на сдружение "SAVE HER", което подкрепя жените, жертви на насилие.

Тя напомни, че има много стъпки, които многократно сдружението е описвало и които по думите ѝ са минималната крачка към приобщаване на българското законодателство към европейското, както и към програми, "които съответстват със ситуацията в Европа и в света в 21 век, защото ние сме изключително изостанали в този аспект". 

Протестът се проведе едновременно в пет български града, и дори в чужбина. Освен в столицата, протестиращи се събраха в Пловдив, Варна, Троян, Велико Търново и в турския мегаполис Истанбул. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай