Чехия: Оръжие на Гебрев е било мишена на руски агенти

Вярно е, че е било опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България, потвърди външният министър Ян Хамачек

Чехия: Оръжие на Гебрев е било мишена на руски агенти | StandartNews.com

Чешкият външен министър Ян Хамачек потвърди, че търговецът на оръжия, чиято стока е била мишена на експлозията в чешки оръжеен склад през 2014 година, е Емилиян Гебрев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Вярно е, че е било опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България и че първоначалният план е бил експлозията да стане извън Чехия. Нещо се е объркало", каза Хамачек в интервю за в. "Лидове новини".

На въпрос дали получателят на пратката е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, Хамачек отговори: "Така е. Срещу същия този човек бе извършен опит за отравяне в България. Българските власти издирват трима служители на руското разузнаване по този въпрос. Един от тях е издирван и от чешката полиция.

"Случилото се не е било държавен тероризъм, било е атака срещу стока, притежание на български оръжеен търговец. Разбира се, присъствието на агенти на руското военно разузнаване на наша територия е абсолютно неприемливо“, заяви и премиерът Андрей Бабиш.

Компанията на Гебрев ЕМКО обаче отрече да е правила поръчки или планирала доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея. Но прави впечатление, че в съобщението не се съобщава неговото име.

Хипотезата, че Гебрев е използвал чешки складове като депо за стари боеприпаси от страни от бившия Варшавски договор, които след това е транспортирал за Украйна, беше лансирана от бившия зам.-директор (2014-2015) на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Виктор Ягун пред украинската служба на Радио Свободна Европа.

Прага казва, че взривът е дело на същите агенти на руското военно разузнаване ГРУ, обвинявани за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай